Atât pentru proprietari, cât și pentru viitorii chiriași, apropierea noului an școlar/universitar prezintă perspectiva atingerii unor noi recorduri la chirii. Acest segment al pieței imobiliare înregistrează creșteri cu mai multe puncte procentuale de câteva luni încoace, fiind de așteptat ca față de aceeași perioadă a anului trecut, chiriile să crească și cu peste 20%. „Vina” o poartă cererea mare, atât din partea celor care nu-și permit să cumpere acum o locuință și preferă să închirieze, cât și valul de studenți care va lua cu asalt orașele.
Conform unei analize a Storia.ro, citată de Wall-Street.ro, în București, comparativ cu luna iulie a anului trecut, prețurile medii pentru chirii au crescut cu 23% pentru apartamentele cu trei camere, cu 15% la apartamentele cu două camere și cu 6% în cazul garsonierelor – intens vizate de către studenți.
„În luna iulie a.c., chiriile medii pentru o garsonieră s-au încadrat între 300 de euro (în sectoarele 2, 3, 4, 5) și 389 de euro (sectorul 1). Prețurile medii ale apartamentelor cu două camere s-au aflat între 430 de euro (sectorul 4) și 650 de euro (sectorul 1). Apartamentele cu trei camere au avut prețuri medii cuprinse între 500 de euro (sectorul 6) și 950 de euro (sectorul 1)”, se arată în raport.
„Analizând creșterile pe sectoare, se observă că prețurile medii pentru chirii au crescut pentru toate categoriile de locuințe, cele mai mari creșteri înregistrându-se la apartamentele cu trei camere, unde prețurile solicitate sunt mai ridicate cu 33% în sectorul 5 și cu 22% în sectorul 1 și 4”.
La fel și în Cluj-Napoca, unde media chiriei pentru garsoniere a sărit de la 320 la 350 euro, pentru două camere de la 500 la 549 și pentru apartamentele de trei camere de la 650 la 700 de euro.
Cei interesați de achiziționarea unei garsoniere sau a unui apartament, în București, Cluj sau alt oraș universitar, trebuie să știe că prețurile nu vor scădea curând. E drept, proprietarii nu prea mai pot scumpi apartamentele, care deja au atins prețuri record, însă nu sunt nici dispuși să le vândă mai ieftin. Iar apoi, piața chiriilor are deja un nivel suficient de ridicat astfel încât să renteze, pentru toată lumea. În plus, în contextul viitoarelor măsuri fiscale ce planează asupra pieței imobiliare, ieftinirea locuințelor nu este deloc o premisă de luat în calcul.