Decizia guvernului care a schimbat planurile oamenilor

Decizia guvernului care a schimbat planurile oamenilor

Guvernul a amânat cu un an reducerea cotei de TVA de la 19% la 5% în cazul imobilelor cu un preț de până la 140 de mii de euro. Această schimbare le-a dat planurile peste cap celor care deja au achitat un avans.
Faptul că trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar nu este pe placul clienților. Nici dezvoltatorii imobiliari nu sunt încântați de hotărârea Guvernului. Una peste alta, piața imobiliară din România a încheiat anul 2020 pe plus în privința vânzărilor.

Pe 13 noiembrie 2020 Klaus Iohannis promulga legea care prevedea reducerea cotei de TVA de la 19% la 5% pentru imobilele cu prețurile cuprinse între 92.000 și 140.000 de euro. Asta le-a dat speranțe celor care visau să își cumpere locuința mult dorită. Doar că planurile li s-au năruit atunci când Guvernul Cîțu a decis amânarea reducerii cotei de TVA pentru cel puțin un an, printr-o ordonanță de urgență, publicată în Monitorul Oficial chiar în ultima zi a anului 2020.

„Efectele acestei amânări a măririi plafonului de TVA vor fi resimțite atât de către dezvoltatori, care bineînțeles și-au făcut planurile pentru noul an, în funcție de acest plafon, încercând să proiecteze și să pregătească pentru noile proiecte suprafețe mai mari. 00:32
00:38 Dar vor fi resimțite și de către clienții care au apucat deja să dea un avans”, spune Adrian Gherman, director de vânzări. Într-adevăr clienții sunt cei mai afectați de schimbarea făcută de Guvern. Diferența de 14 procente dintre cele două praguri de TVA îi obligă pe oameni să scoată mai mulți bani din buzunar.

În cazul unei locuințe de 100.000 de euro diferența de TVA este de 14.000 de euro. Diferența crește pe măsură ce prețul de achiziție al apartamentul este mai mare. Pentru un apartament în valoare de 140.000 de euro aceasta este de 19.600 de euro. „Clienții nu sunt dispuși să plătească 13.000 -14.000 de euro degeaba, oarecum degeaba. Și atunci toată lumea va avea de suferit în ecuația asta și statul prin colectare de taxe și clienții prin imposibilitatea de a mai da curs la anumite achiziții”, este de părere Adrian Marinescu, consultant imobiliar.

Potrivit calculelor făcute de Guvern amânarea reducerii cotei de TVA aduce o economisire de 200 milioane de lei la bugetul statului. Calcule au făcut și cei care au plătit deja un avans. Pornind de la premisa că vor achita un preț de achiziție pentru o cotă de TVA în valoare de 5%, unii și-au dat seama că acum sunt în imposibilitatea de a plăti diferența de TVA. Șansele de a își recupera avansul deja plătit sunt reduse.

„Nu știu în ce măsură își vor recupera sumele pe care le-au plătit deoarece acest lucru este posibil doar cu binevoința dezvoltatorilor. În măsura în care au plătit avansurile și dezvoltatorii nu le vor restitui aceste sume, dacă nu se ajunge la înțelegerea pe cale amiabilă, evident diferendul nu poate fi soluționat de către instanțele judecătorești”, spune și avocatul Constantin Durgheu.

În ciuda pandemiei piața imobiliară din România a încheiat anul 2020 pe plus.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ploaie de intensitate mică
12.2 ° C
12.3 °
12 °
93 %
4kmh
40 %
joi
18 °
vin
17 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
20 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii