Impactul pandemiei asupra pieței imobiliare rezidențiale va fi diferit pentru fiecare segment în parte. Volumul tranzacțiilor va fi încetinit în acest an, dar piața nu va fi transformată radical. De asemenea, În București, în funcție de categoriile de cumpărători și prețul de vânzare al proprietăților, cel mai afectat segment este cel adresat cumpărătorilor interesați de proprietăți cu prețuri sub 1.300 de euro pe metru pătrat, adică nivelul de intrare în piață.
Creșterea ratei șomajului este unul dintre factorii care a afectat cel mai mult acest segment de piață. Ceea ce, pe termen scurt, duce la scăderea eligibilității potențialilor cumpărători, deci obținerea unui credit ipotecar va fi mai dificilă. Majoritatea celor aflați în poziția de vânzători sunt însă încrezători în ceea ce privește planul de viitor pentru o astfel de tranzacție imobiliară, iar pandemia cu noul coronavirus a constituit doar o încetinire lentă a proceselor de finisare al unui apartament.
Analiștii imobiliari spun că au apărut foarte multe modificări pe mia multe ramuri ca de exemplu birourile care în acest moment sunt goale sau că cei care își cumpără o locuință în această perioadă sunt din ce în ce mai atenți la detalii precum facilitățile exterioare. Mai mult decât atât, în pandemie a devenit un trend ca oamenii să cumpere locuințe în afara orașului.
Cea mai afectată parte de retail comercial suferă din cauza chiriașilor deoarece aceștia nu își mai pot plăti chiriile. În acest sens, nu există predictibilitate în ceea ce privește încasările și atunci le este foarte greu în ceea ce privește plata chiriilor.