Storia.ro, platforma de imobiliare a grupului OLX, a dat publicității raportul pe anul 2024, iar documentul oferă o imagine extrem de interesantă asupra pieței imobiliare, prin trei perspective: achiziții, chirii și nivel de trai.
În ceea ce privește evoluția prețurilor, datele Storia arată că acestea au crescut cu minim 10% față de anul precedent. Mai precis, au crescut cu 10% pentru locuințele în imobile noi și 11% pentru cele din blocurile vechi. În ceea ce privește prețul solicitat pentru metrul pătrat de locuință, Cluj-Napoca este cel mai scump oraș, cu un preț mediu de 2.737 euro/mp. La polul opus e Reșița, cu doar 795 euro/mp. Bucureștiul, excesiv de scump și el, dar nu precum Clujul, punctează decisiv la viteza de vânzare a locuințelor, cea mai mare din țară.
Casele de vacanță sunt și ele la mare căutare. La munte și la mare, în Capitală sau în orașe frumoase. Astfel, Constanța e pe primul loc, urmată de Brașov, București, Sibiu și Iași. Când vine vorba de stațiuni, la munte românii caută case la Moieciu, Râșnov și Bușteni, respectiv la Mamaia, Eforie și Neptun-Olimp.
Chiriile au crescut și ele anul trecut, cu un procent de 15%, conform datelor publicate de Storia. Ca de obicei, cele mai căutate locuințe sunt apartamentele cu două camere, iar cele mai mari chirii se cer la Cluj-Napoca. Acolo, chiria medie este de 585 euro/lună. Atenție, nu-i musai să fie două camere. La banii ăia se poate da și o garsonieră. Drobeta-Turnu Severin oferă chirii ieftine, cu o medie de 238 euro/lună. În contextul în care chiriile sunt în creștere, pasiunea românilor pentru achiziții sporește și ea, nu mai puțin de 82% fiind de părere că statul în chirie e doar o soluție temporară.
Raportul Storia are și un capitol care se referă la nivelul de trai în diferite cartiere ale orașelor noastre. Indexul intitulat T.R.A.I îmbină date obiective, precum nivel de trafic, repere, calitatea aerului și bineînțeles prețurile imobilelor, alături de date subiective, cum ar fi opinii reale ale locuitorilor din fiecare zonă.
La acest capitol, topul orașelor din România nu conține Bucureștiul. Toată lumea pare să vrea să se mute într-un oraș din Ardeal, iar dacă vine vorba să rămână în București, atunci nmăcar să fie în cartierul Primăverii. Așadar, datele obiective indică un top al orașelor format din Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Deva și Sibiu, urmate de …Călărași și Constanța. Topul cartierelor, conform acelorlași criterii este Primăverii (București), Aviatorilor (București), Bariera Vâlcii (Craiova), 13 Septembrie (București) și Gruia (Cluj-Napoca).
De cealaltă parte, conform criteriilor subiective, cele mai dezirabile orașe ar fi: Sibiu, Brașov, Oradea, Râmnicu-Vâlcea și abia apoi Cluj-Napoca. În ceea ce privește cartierele, Sibiul surclaează totul, cu patru din cinci pe primele locuri: Valea Aurie, Ștrand, Sub arini, Calea Poplăcii. Acestea sunt urmate nu de Primăverii, Cotroceni din București sau Grigorescu din Cluj, ci de …Orizont din Buzău.
Raportul Storia prezintă și orașele care, conform locuitorilor, punctează decisiv la capitole precum siguranța, numărul suficient al locurilor de parcare, transportul public, sistemul de termoficare, numărul și lungimea pistelor de biciclete, liniște, curățenie și altele. Brașovul și Sibiul iau „crema” și aici.