Palatul Versailles a decis să redeschidă accesul publicului în camerele private ale reginei Marie-Antoinette, ca parte a sărbătorilor de aniversare a 400 de ani. De la finalul lunii iunie, publicul are astfel acces în camerele în care ultima regină a Franței s-a jucat cu copiii ei și și-a primit prietenii.
Aceste camere au intrat în urmă cu câțiva ani într-un proces de restaurare și abia acum pot fi văzute de public. Directorul Palatului de la Versailles, Catherine Pegard, a afirmat că aceste camere oferă o „nouă înțelegere a istoriei, cu acest paradox între viața publică și cea privată, etichetă și intimitate, un rezumat extraordinar al istoriei în câțiva metri pătrați”.
Palatul Versailles va aniversa 400 de ani de existență la finalul anului 2023. În 1623, regele Ludovic al XIII-lea a ordonat extinderea a unei mici cabane de vânătoare și a rezultat unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Franța, cu 7 milioane de turiști care îi trec pragul în fiecare an.
„Această aniversare are ca scop în primul rând exprimarea continuității istoriei la Versailles în ultimii 400 de ani și să arate că vom continua să deschidem și să restaurăm părți ale palatului. La Versailles, munca nu se termină niciodată”, a mai spus Pegard.
Camerele redeschise publicului includ un budoir, o bibliotecă și o sală de biliard. De asemenea, poate fi văzut și un refugiu ce poate fi accesat printr-o ușa secretă ascunsă în dormitorul reginei. De asemenea, palatul mai pregătește și o nouă galerie dedicată anilor glorioși, care urmează să fie inaugurată în luna septembrie.
Lucruri inedite despre Palatul Versailles
Peste 35 de mii de muncitori au construit palatul – La construcția palatului au luat parte peste 35 de mii de muncitori, care au lucrat atât la clădiri cât și la grădinile impresionante. Costurile de construcție sunt imposibil de stabilit, având în vedere că au trecut 400 de ani. Au fost făcute mai multe estimări, care variază între 2 și 299 de miliarde de dolari, astfel că acestea nu sunt demne de luat în calcul. Totuși, istoricii au stabilit că o treime din buget a fost alocată doar pentru fântânile din grădini.
Regele Soare naviga cu gondole pe canale – Palatul Versailles este recunoscut și pentru grădinile sale, în care se află și câteva canale, cel mai lung având 1.5 kilometri și o lățime de 70 de metri. El era folosit de Ludovic al XIV-lea pentru a naviga pe gondole.
Palatul poate fi văzut în filme și jocuri – Având în vede grandoarea sa, dar și importanța istorică, Palatul Versailles a fost inclus în numeroase filme și jocuri. Filme populare care au scene la Versailles sunt Midnight in Paris (2011), Valmont (1989), The Affair of the Necklace (2001) și The King’s Daughter (2022). Printre jocurile video populare care conțin imagini cu palatul sunt Versailles 1685 și Vives Versailles. A fost creat și un joc de cazino online inspirat din grandoarea acestui palat. Slotul se numește Versailles Gold și a fost dezvoltat de bulgarii de la EGT – Amusnet. Prin intermediul jocului, utilizatorii pot descoperi câteva elemente ale palatului, printre care chipul Regelui Soare, imagini din palat și tablouri.
În grădini sunt peste 210 mii de flori – Grădinile mari de la Versailles au plante din numeroase locuri ale lumii. În special sunt multe flori, iar această situație este aceeași încă din vremurile de odinioară. În plus, în secolul al XVII-lea mirosul puternic al florilor deveniseră o problemă pentru vizitatori. „Excesul de parfum face ca toată lumea să se simtă rău”, nota Madame de Maintenon într-o scrisoare de pe 8 august 1689.