Un sondaj făcut de Parlamentul European arată că românii sunt cei mai optimiști și încrezători în ceea ce privește măsurile de combatere a pandemiei. De altfel, de la debutul pandemiei, statisticile arată că cetățenii celor mai multe state europene cred cu tărie că Uniunea Europeană are nevoie de puteri sporite pentru a se rezolva criza pandemiei cu COVID-19.
Răspunsul românilor la întrebarea ”Ce sentiment te descrie cel mai mult în această perioadă de criză?”, a fost unul neașteptat de pozitiv: în proporție de 56% a fost ”speranța”. Celelalte state din Uniunea Europeană însă, nu au fost de aceeași părere. Franța, încercată la greu cu o situație în care se confruntă cu mii de morți și zeci de mii de cazuri de infectări pe zi, a ales sentimentul de ”frică”. Spania a declarat neajutorare, Cipru nesiguranță iar grecii sunt între furie și frustrare. Cu toate acestea, la fel ca românii, finlandezii și olandezii se simt încrezători chiar dacă situația epidemiologică nu se prezintă deloc bine.
Europenii au fost întrebați și cât de afectați au fost din punct de vedere economic în această perioadă. Majoritatea ciprioților spun că au simțit criza epidemiologică și în buzunare. Pe locul doi în acest top se află grecii, spaniolii și românii. 55% dintre aceștia cred că vaniturile personale au fost deja afectate. La polul opus sunt danezii și luxemburghezii.
Europenii au fost întrebați și dacă ar vrea puteri mai sporite pentru Uniunea Europeană. Cei din Malta și din Portugalia cred în proporție de peste 80% că ar fi un lucru necesar, în contextul pandemiei. La polul opus sunt cehii și suedezii. Sondajul a fost efectuat online și prin telefon de Kantar pentru Parlamentul European în perioada 25 septembrie – 7 octombrie 2020. Au participat 24.812 cetățeni din toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.