În cursul serii de 30 septembrie au sosit în România mai mulți copii palestinieni refugiați din Gaza, împreună cu familiile lor, care vor fi tratați în spitalele românești.
Solidaritatea umană și grija pentru copii fac parte din tradiția poporului român, iar ele se manifestă prin atenția acordată acestor copii refugiați din Gaza, potrivit tvrinfo.ro.
În cursul zilei, ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a vizitat cei 2 copii internați la Spitalul Marie Curie și s-a asigurat că sunt bine îngrijiți de profesioniștii din această unitate medicală. Dintre cei 4 copii internați la Spitalul Grigore Alexandrescu, 2 au fost externați în cursul zilei de azi.
La Institutul Fundeni au fost înregistrați un copil și sora lui majoră, pentru tratament de hematologie, lor urmând să li se alăture unul dintre copiii externați de la Spitalul Grigore Alexandrescu.
Opt copii din Fâşia Gaza au fost aduși în România cu o aeronavă MApN pentru a fi trataţi în spitale. Copiii afectați de conflict, vor primi tratament medical în România. Alături de 24 de aparținători ai lor, au scăpat din infernul pe care l-au trăit în ultimele luni în Fâșia Gaza.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că au ajuns cu bine în România, unde vor beneficia de tratament medical și de o viață normală.
„Copiii şi populaţia civilă din zona de conflict au nevoie de solidaritate şi empatie pentru a depăşi dramele provocate de război. Încă din primele zile ale conflictului, România a oferit sprijin populaţiei civile, iar astăzi primii copii din Fâşia Gaza care vor primi îngrijiri medicale în spitalele din România au ajuns la Bucureşti. Eforturile noastre de sprijin sunt dublate de demersuri diplomatice pentru restabilirea securităţii, încheierea unui acord de încetare a focului şi eliberarea tuturor ostaticilor”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, citat într-un comunicat al Guvernului.
Transportul s-a realizat cu un avion al Ministerului Apărării Naționale, la bordul căruia s-au aflat o echipă medicală formată din 2 medici și 2 asistenți din cadrul UPU-SMURD al Spitalului Clinic de Urgență București – Floreasca, 1 medic și 2 asistenți militari din cadrul MApN.
Ajunși în țară, pacienții au fost transportați la unități medicale de specialitate pentru acordarea îngrijirilor medicale care se impun, conform tvrinfo.ro.
Aparținătorii sunt preluați de Direcția de Asistență Socială a Municipiului București.
Sprijinul acordat de România vine în baza solicitării de asistență internațională formulată de Organizația Mondială a Sănătății, prin Mecanismul European de Protecție Civilă.