Medicii din secțiile de terapie intensivă sunt epuizați. Se vorbește constant despre creșterea numărului de paturi la ATI și prea puțin despre lipsa personalului din aceste secții. Problema numărului mic de medici nu este doar în România. Tot mai multe țări din Europa fac cu greu față situației.
Spitalele din toată Europa nu mai fac față numărului ridicat de pacienți infectați cu SARS-COV-2, cei mai mulți sunt spitalizați cu forme severe.
Pe lângă lipsa de echipamente de protecție, paturi pentru unități de terapie intensivă, ventilatoare, secțiile de terapie intensivă se confruntă acum cu o lipsă de resurse mai greu de înlocuit, și anume specialiștii din domeniul sănătății.
În România autoritățile au vorbit frecvent despre creșterea numărului de paturi din secțiile ATI. În privința personalului medicat, soluția a fost atragerea de cât mai mulți studenți voluntari.
Conform unui raport al Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă, de la debutul pandemiei numărul medicilor din secțiile de terapie intensivă a rămas constant, mai exact 1159 de medici.
Franța a organizat cursuri pentru aproape 7000 de oameni pentru specializări ca asistent, internist, paramedic. Și asta nu a fost suficient, francezii fac cu greu față situației.
În Italia, secțiile de terapie intensivă din țară au o capacitate totală de 11 000 de paturi, dar numărul medicilor care activează în această specializare este de doar 5000.
Germania a fost țara care în timpul primului val de pandemie a primit pacienți din țări precum Belgia, Franța,Italia. Acum și sistemul german se confruntă cu o problemă în ceea ce privește personalul medical din secțiile de terapie intensivă.