Premierul Marcel Ciolacu a transmis luni seara că nu se va închide niciun cabinet de medic de familie, în contextul în care cadrele medicale amenință cu proteste. Marcel Ciolacu a precizat într-un interviu pentru Antena 3 că va exista o negociere între medicii de familie și CNAS.
„În acest moment există o negociere între CNAS pe baza bugetului pe care îl are prins în bugetul de stat, prins și negociat cu Ministerul de Finanțe și cheltuielile pe care le are Casa de Sănătate. Statul român cheltuie prin Casa de Sănătate în jur de 1 miliard de euro lunar. Pentru sistemul de sănătate public nu se va închide niciun cabinet de medic de familie. Cu adevărat îmi doresc nu o descreștere, ci o creștere a serviciilor medicale, în echilibru, dacă există o descreștere la pre capita. Mai mult, până să vin la emisiunea dumneavoastră am semnat numirea noului președinte la Casa de Sănătate. Este o doamnă care este foarte respectată, un medic de familie din Cluj.
Sunt niște proceduri, e o negociere. Nu putem ieși și să luăm foc. Când este o negociere există un dialog. Președintele interimar a împărțit bugetul pe care îl are cu cheltuielile pentru medicii de familie. A constatat că e prea mic bugetul. El a pornit la negocieri, urmând ca pe urmă să avem o discuție cu ministrul Sănătății. Ministrul Sănătății mă informa care este situația și am fi luat decizia.
Sa stea liniștiți medicii de familie pentru că se va negocia cu adevărat. Îmi doresc mai multe servicii, îmi doresc ca românii să nu ajungă foarte repede la spital și multe dintre probleme să se rezolve în zona medicilor de familie”.
Pe de altă parte premierul Marcel Ciolacu a criticat lipsa de echitate din sistem, precizând că există medici de familie din orașele mari care câștigă venituri de peste 15.000 de euro și medici din zonele rurale care câștigă foarte puțin:
Mi se par sume un pic cam mari. Este o negociere, ne așezăm la masă creăm un echilibru. Dacă tot vrem trebuie să ordonăm această țară, trebuie să scăpăm de excepții, trebuie să creăm o medie. Nu poate să existe medici în orașele mari, dezvoltate care să câștige peste 15.000 de euro și un medic în zona rurală care are mai mulți oameni în vârstă și care are mai multă muncă, mai multă deplasare să câștige o sumă foarte mică. Trebuie să fie o echitate socială”.