„Spitalele din majoritatea statelor membre și-au exprimat nevoia și interesul de a primi acești roboți, care pot dezinfecta camerele standard pentru pacienți utilizând lumina ultravioletă, într-un timp scurt chiar și de numai 15 minute, contribuind astfel la prevenirea și reducerea răspândirii virusului. Procesul este controlat de un operator situat în afara spațiului care urmează să fie dezinfectat, pentru a se evita orice expunere la lumina UV”, se arată în comunicatul CE.
Conform vicepreședintelui executiv al CE, Margrethe Vestager, dezvoltarea unei tehnologii poate crea vectori ai schimbării, un bun exemplu fiind roboții pentru dezinfectare. „Salut această acțiune menită să ajute spitalele noastre din Europa să reducă riscul de infectare — un pas important în combaterea răspândirii coronavirusului”, a declarat Margrethe Vestager. De asemenea, comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, a declarat că „Europa rămâne rezilientă și solidară pe parcursul crizei actuale. De la repatrierea cetățenilor UE blocați în străinătate, până la creșterea producției de măști și asigurarea faptului că echipamentele medicale ajung la cei care au nevoie de ele din cadrul pieței unice, acționăm pentru a ne proteja cetățenii. În prezent, aducem roboți pentru dezinfectare în spitale, astfel încât cetățenii noștri să poată beneficia de această tehnologie care ar putea salva vieți.”
Roboții vor fi livrați în următoarele săptămâni. Conform Comisiei Europene, un buget specific de până la 12 milioane de euro este disponibil prin Instrumentul de sprijin de urgență.