Centralele de apartament şi încălzirea cu lemne vor dispărea din Europa, inclusiv din România

Centralele de apartament şi încălzirea cu lemne vor dispărea din Europa, inclusiv din România

Centralele de apartament şi încălzirea cu lemne vor dispărea din Europa, inclusiv din România. Nu de mâine, însă mai curând decât aţi crede. Nu există încă o dată definitiva, însă orizontul este 2035-2040.

Știu, pare departe, însă anii trec foarte repede și cred că mai bine ne pregătim pentru ce urmează. Ce variante avem? Fie racordarea la sistemul centralizat, fie încălzirea din surse regenerabile.

În acest moment, 50% din toată energia consumată în UE este folosită pentru încălzire și răcire, iar mai mult de 70% provine încă din combustibili fosili. Adică gaze naturale și lemne de foc. Și tocmai asta spun oficialii europeni că este problema.

Mai mult, în sectorul rezidențial, aproximativ 80% din consumul final de energie este utilizat pentru încălzirea spațiului și a apei. Așadar, două variante – sistemul centralizat de încălzire, o variantă pentru orașele mari unde există, însă avem orașe în care pur și simplu nu mai există un sistemul centralizat de încălzire, sau funcționează în sistem de avarie.

Ce variante au însă oamenii care și-au pus centrale în orașele mici în care există gaze naturale? Pompele de căldură.

Potrivit adevărul.ro, pactului ecologic al UE, planul REPowerEU prevede reducerea importurilor de combustibili fosili, dublarea ratei actuale de implementare a pompelor de căldură în clădiri și accelerarea implementării pompelor de căldură din rețelele mari de încălzire și răcire.

Cu 3 milioane de pompe de căldură instalate doar în 2022, obiectivul este de a instala cel puțin 10 milioane de pompe de căldură suplimentare până în 2027. Iar până în 2030 încă 30 de milioane de pompe de căldură.

O pompă de căldură funcționează că un aparat de aer condiționat invers, transferând căldură în loc să o genereze.

Pompa extrage căldură din mediul exterior, chiar și în vreme rece. Sigur procesul este alambicat, însă acesta este esență. Problema pentru noi în acest moment cu aceste pompe este prețul. Pornesc de la 14 mii de lei și sar de 35 de mii de lei. Și chiar mai mult. Însă, există și o veste bună. Vor veni bani europeni în următorii ani.

Potrivit adevărul.ro, începând cu 2026, toate țările UE vor putea beneficia de Fondul pentru Clima Socială. Este un fond UE de 86,7 miliarde EUR, care va permite în special țărilor UE să sprijine măsurile de eficiență energetică și decarbonizarea încălzirii și răcirii în clădiri, inclusiv instalarea de pompe de căldură, pentru gospodăriile vulnerabile și micro-întreprinderilor.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ninsoare
0.5 ° C
1.1 °
-1 °
81 %
2.6kmh
0 %
vin
12 °
sâm
6 °
Dum
6 °
lun
7 °
mar
6 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii