„Stimate Domnule Cristian Tudor Popescu,
Motivul pentru care m-am gândit să răspund celor scrise în comentariul dumneavoastră din 29 aprilie, legat de lipsa femeilor de la lansarea candidaturii mele, este același ca motivul pentru care am purtat tricoul cu inscripția la care faceți referire: pentru a aduce femeile mai în față.
Nu doar la figurat, ci la propriu.
Pentru că aveți și nu aveți dreptate, atunci când spuneți că „dacă te uitai bine, vedeai o droaie de masculi PSD. Nici buză de femeie, nici măreață, nici precupeață”.
Nu aveți dreptate pentru că erau prezente multe colege, este drept, în lateral, în rândurile din spate și se pot vedea în imagini.
Dar, implicit, comentariului dumneavoastră este mai corect și mai important chiar decât ce ați scris explicit și surprinde o problema mai veche a politicii românești: că rândul din față, al deciziei și răspunderii – nu doar prim-planul unei apariții perene în public – să nu fie ocupat și de femei în egalitate cu bărbații, ci să fie dominat de bărbați.
Cu toate problemele lui – pe care încercăm să ni le rezolvăm -, avansul PSD în direcția corectă nu este mai împiedicat sau mai lent decât mersul general al politicii românești de acum. Chiar aș spune că PSD este cu jumătate de pas în față, dovadă fiind și că 40% din candidații de pe locuri eligibile la Consiliul General sunt femei.
Dincolo de o lansare electorală de partid, dincolo de comentariile mele aici – care, în campanie fiind, pot atrage mai multe critici decât susținere -, pe fond, remarcile dumneavoastră sunt de ajutor unei idei bune și sunt necesare societății noastre.
Și, cu toate cele pe care le-ați spus despre mine ca politician și despre mine ca femeie, și ce sunt convinsă că veți continua să mai spuneți – vă mulțumesc anticipat pentru criticile constructive -, un lucru cred rămâne fără tăgadă bun, de substanță, și care merită să fie cauză comună pentru oameni ce pot avea antipatii sau pot fi pe baricade opuse: faptul că, prin fiecare astfel de gând, de cuvânt scris, opinie și atitudine public manifestată – a mea, mai politică și poate tocmai de aceea mai îngustă; a dumneavoastră ca scriitor, editorialist, personalitate civică și tocmai de aceea complexă ca impact -, putem împinge de la spate societatea românească, altminteri foarte tradiționalistă și încă înceată în privința promovării femeii (și nu doar în politică, ci și în funcții de răspundere în mediul privat și în societate în ansamblu) mai mult spre normalitatea egalității de gen.
Și, dincolo de vorbele scrise aici, mă achit de sarcină ca politician de a susține și prin sprijin, în partidul din care fac parte, a unor propuneri de legi referitoare la ideea egalității între bărbați și femei.
Susțin cauza femeilor cu realism și modestie și voi îndemna mereu femeile să-și regăsească vocea în societate și să susțină alte femei, după cum spune o altă apoftegmă ce o confirmă pe cea la care ați făcut referire, de pe tricoul meu de la lansarea candidaturii: „o femeie care are o voce este prin definiție o femeie puternică”. Indiferent unde lucrează, activează.
Mulțumesc pentru sprijinul ideii de promovare a egalității de gen!”, i-a răspuns Gabriela Firea gazetarului.