Gabriela Firea, un nou editorial publicat în ziarul Adevărul: „A doua zi după dulcile promisiuni”

Gabriela Firea, un nou editorial publicat în ziarul Adevărul: „A doua zi după dulcile promisiuni”

„În fiecare an, încă înainte să intrăm în luna februarie, mai în glumă, mai în serios, reprezentantii sexului masculin se pregătesc sufletește și material în fața a ceea ce au denumit „triunghiul morții”: sărbătorile în care femeile sunt în prim-plan, vedetele: Valentine’s Day – vine din urmă puternic Dragobetele, precum și zilele de 1 și 8 martie”, notează Gabriela Firea în noul său editorial publicat în ziarul Adevărul.

Iată textul integral al editorialului intitulat „A doua zi după dulcile promisiuni”, care se află și pe pagina de Facebook a Gabrielei Firea:

„În fiecare an, încă înainte să intrăm în luna februarie, mai în glumă, mai în serios, reprezentantii sexului masculin se pregătesc sufletește și material în fața a ceea ce au denumit „triunghiul morții”: sărbătorile în care femeile sunt în prim-plan, vedetele: Valentine’s Day – vine din urmă puternic Dragobetele, precum și zilele de 1 și 8 martie.

Mărțișoare, flori, cadouri mai mult sau mai puțin costisitoare, citate din autori celebri, mulțumiri, recunoașterea rolului important al femeii în viața de cuplu sau în cea profesională, EA, indiferent că este mamă, colegă, iubită, soție sau soră strălucește de fericire. Ba chiar și politicienii vorbesc în prima săptămână a lunii martie despre adoptarea agresivă a politicilor care combat discriminarea între sexe.
Minunea durează fix cât aceste zile! Parcă este scenariul unui film de promovare al unei locații exotice, pe plaje cu nisil alb și cazări de lux, iar când se termină acțiunea actrițele se întorc la o existență cenușie, din care nu lipsesc misoginismul sau hărțuirile de tot felul și în care nimic nu are vreo legătură cu glamour-ul.
Au reapărut în presă, confirmând regula că o minune nu durează decât trei zile, știrile despre agresiuni asupra femeilor, chiar este foarte uzitat un termen relativ recent, femicid, adică uciderea unei femei doar din cauză că este reprezentantă a sexului slab, definiția aparținând Institutului European pentru Egalitate de Gen.
Din nefericire, asistăm la o intensificare a violențelor la nivel european, iar România nu face excepție de la acest trend negativ. Conform Inspectoratului General al Poliției Române, în anul 2023, poliţiştii au intervenit, în peste 100.000 de cazuri de violenţă domestică și au emis peste 13.000 de ordine de protecţie provizorii, cifre care confirmă că ne confruntăm cu o problemă gravă. Iar zilele dedicate sărbătoririi femeii nu sunt decât o mângăiere după un an de nedreptăți.
Că avem încă probleme de înțelegere a mesajului din spatele unui limbaj din care nu lipsesc cuvintele dure ne-o confirmă melodiile lansate de curând de Erika Isac, „Macarena” și „Femei în Parlament”. De fapt, acesta este și motivul pentru care au existat atât de multe discuții la lansarea lor. Același mesaj îmbrăcat în cuvinte atent alese ar fi trecut probabil neobservat. Nu s-a vorbit de atâtea ori, până acum, în tot felul de exprimări elegante de PR, despre misoginism, lipsa egalității de șanse între femei și bărbați, dubla măsură și discriminare? Au stârnit ele vreun ecou? Interesant este că, dacă aceste cuvinte ale piesei ar fi fost rostite de un bărbat, nu ar fi stârnit atâta vâlvă. Ele au creat opinii contradictorii pentru că au fost rostite de o fată frumoasă, cu cozi lungi împletite, simbol al feminității, ceea ce arată din nou că suntem dominați de prejudecăți. De ani de zile, interpreți din noua generație de muzicieni și bărbați realizatori de stand-up comedy folosesc cuvinte vulgare în public, pe scenă, ba chiar și la televizor, și nu s-a radicalizat nicio parte a publicului.
Spuneam într-un vlog recent că sunt optimistă pentru că tații de fete vor face diferența și vor contribui activ la schimbarea situației femeilor în țara noastră. Dar un rol la fel de important îl au, în zilele de astăzi, și mamele de băieți, care sunt un exemplu viu pentru fiii lor în privința faptului că responsabilitățile în casă ar trebui împărțite, de comun acord, în mod echitabil, mai ales că un număr foarte mare de femei au o carieră profesională și contribuie la bugetul familiei. Se pare că este foarte greu să uităm ideile străvechi conform cărora femeia trebuie să fie supusă, pentru că este mai fragilă fizic, și că bărbatul trebuie să aibă ultimul cuvânt întotdeauna, deși au apus vremurile în care el mergea la vânat ca să asigure hrana familiei, iar ea trebuia să se ocupe exclusiv de casă și creșterea copiilor.
Din păcate, câteva zile de elogii și vorbe frumoase de iubire nu anulează un an de agresiuni, discriminări de tot felul, injurii și judecată cu talere neechilibrate. Dar sunt sigură că, asigurând o educație corectă în privința egalității de drepturi copiilor noștri, fete și băieți deopotrivă, dar și prin adoptarea a unor măsuri legislative concrete în această privință, vom trăi timpuri mult mai bune decât cele de acum”.
Ar putea fi o imagine cu text care spune „A DOUA ZI DUPĂ DULCILE PROMISIUNI”

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
0.2 ° C
0.6 °
-1 °
83 %
2.7kmh
0 %
vin
12 °
sâm
6 °
Dum
6 °
lun
7 °
mar
4 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii