„Cardurile rămân blocate până când dăm tranșa a doua pentru voucherele sociale. Sigur că nu se poate generaliza folosirea aceasta a cardurilor doar pentru produse de tutun şi alcool”, a precizat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, la un post de televiziune.
„Ne aşteptam să existe astfel de cazuri, motiv pentru care, în Ordonanţa care a fost aprobată, am şi introdus un capitol de sancţiuni, încât astfel de lucruri să le putem sancţiona. Aici depinde și de disciplina pe care o are beneficiarul de card social, dar și de cel care vinde astfel de produse”, a spus Marcel Boloş, la Digi24.
„Amenzile pot fi date de către Polițiile Locale și încă nu avem o astfel de situaţie, dar fapta este, evident, de natură contravenţională și se pot aplica amenzile, care nu sunt deloc de neglijat, pentru că merg până la 40 de puncte de amendă, deci undeva în jurul a 6.500 de lei. Însă, dacă vom vedea că acest fenomen se generalizează, putem introduce şi sancţiuni mai dure.
E regretabil că sunt astfel de situaţii. Recent, am fost plecat la țară și dacă ceva era foarte apreciat în rândul oamenilor de la țară, este acest ajutor pe care Guvernul României l-a acordat”, a mai Marcel Boloș.
Ministrul a mai adăugat că „după legislația pe care o avem, ei au calitatea de beneficiar, de voucher social. Dacă vedem că lucrurile iau amploare, atunci probabil că vom modifica Ordonanţa şi pentru cei care sunt în astfel de situaţii, le vom retrage cardurile sociale. Măsura a fost gândită pentru un număr de 2,5 milioane de beneficiari.
Introducerea sistemului de sancţiuni tocmai acest rol l-a avut, să descurajeze, dar şi să disciplineze folosirea voucherelor, fiind conștienți că în întreg sistemul de comerț românesc introducem o valoare de peste trei miliarde de lei și astfel de situații erau previzibile”.