România trebuie să facă un plan pentru energia verde

România trebuie să facă un plan pentru energia verde

Problemele minerilor din Valea Jiului sunt de ceva timp subiect de discuție și la nivelul Comisiei Europene. Vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans a avut un mesaj tranșant și realist. Cărbunele nu mai reprezintă un element de viitor pentru sistemnul energetic în Uniunea Europeană și a sugerat autorităților din România să găsească soluții alternative și să pună mai mult accent pe energia verde.

România ar trebui să vină în curând cu un plan de renunţare totală la utilizarea cărbunelui pentru a produce energie, întrucât această resursă nu are niciun viitor. Cel puțin asta consideră Frans Timmermans, prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene. Afirmațiile vin în contextul în care industria cărbunelui înghite anual zeci de milioane de euro, dar muncitorii rămân prost plătiți sau deloc.

FRANS TIMMERMANS , vicepreședintele Comisiei Europene: „Nu există viitor în cărbune.Nu mai este cerere pentru cărbune.Nu mai vorbimd e emisiile de dioxid de carbon.Dacă adăugăm asta la problemele financiare pe care le are deja această industrie, trebuie să fim sinceri și să recunoaștem că industria nu are viitor.Dar oamenii care lucrează în acest domeniu au un viitor.Sper ca România să vină în curând cu un plan de a renunța la energia pe bază de cărbune.”

De altfel, programul de guvernare al executivului european se bazează pe energia verde, de aici și recomandările pentru țara noastră. Oficialul consideră că autoritățile de la noi din țară trebuie să găsescă noi posibilități de a le oferi locuri de muncă celor care lucrează îăn această industrie.

FRANS TIMMERMANS , vicepreședintele Comisiei Europene

sursa: ZF.RO

„Germania a făcut planuri ca să renunțe la cărbune până în 2038. Eu aș recomanda României să se uite la înțelegerea la care s-a ajuns în Germania în această privință pentru că în discuții au fost implicate nu doar autoritățile și industria cărbunelui ci și sindicatele minerilor, autoritățile locale și regionale, tocmai pentru a pune pe hârtie un plan realistic de renunțare la cărbune, prin adoptarea unor măsuri sociale, de investiții și de restructurare a regiunilor miniere.”

Reprezentantul Comisiei Europene oferă și o soluție de mijloc țării noastre, să treacă de la situaţia actuală, când cărbunele şi lemnul predomină ca resurse de producere a energiei, la una bazată pe surse regenerabile. Însă în acest caz, este nevoie de gaze naturale ca resursă de tranziţie.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ploaie ușoară
2 ° C
2 °
1.1 °
75 %
4.6kmh
0 %
vin
11 °
sâm
6 °
Dum
7 °
lun
7 °
mar
6 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii