Data de 20 martie a marcat începutul primăverii astronomice, mai bine zis echinocțiul de primăvară – momentul real al anotimpului.
Echinocțiul, numit și echinox, este momentul când ziua și noaptea sunt egale în orice loc de pe Pământ. Tradițional, momentul Echinocțiului reprezintă un moment de armonie și echilibru, în care ziua și noaptea sunt într-o perfectă balanță.
Echinocțiul are loc de două ori pe an: primul, în jurul datei de 21 martie, reprezentând echinocțiul de primăvară în emisfera nordică și echinocțiul de toamnă în cea sudică; al doilea, în jurul datei de 23 septembrie, reprezentând echinocțiul de primăvară în emisfera sudică și echinocțiul de toamnă în emisfera nordică.
În 2021, echinocţiul de primăvară a fost sâmbătă, 20 martie, la ora 11.37 (sursa astro-urseanu.ro). Din acest moment, ziua va fi în continuă creştere până la data de 21 iunie, când este solstițiul de vară.
Echinocţiul de primăvară simbolizează creaţia, solstiţiul de vară apogeul, echinocţiul de toamnă începerea perioadei de resorbţie şi solstiţiul de iarnă perioada de conservare, care echivalează cu momentul de pregătire pentru un nou ciclu temporal.
Cultul soarelui este specific mai tuturor societăţilor arhaice: oamenii priveau la soare şi înregistrau ciclurile naturii în funcţie de schimbările aduse de astrul zilei.
Tot pe 20 martie s-au celebrat Ziua Internațională a Fericirii (o decizie a Organizației Națiunilor Unite, marcată pentru prima dată în 2013) și Ziua internaţională a Francofoniei, (sărbătorită anual în 20 martie, prin diverse manifestări de promovare a limbii franceze).