Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a discutat despre proiectul privind certificatul COVID-19 la locul de muncă și s-a arătat gata să susțină „orice proiect care are ca rezultat un instrument de sănătate publică, care să încetinească transmiterea”.
„Dacă nu este posibilă operaționalizarea lui în perioada imediat următoare, probabil că odată cu trecerea timpului și efectul unei astfel de decizii va scădea în ceea ce privește impactul asupra sănătății publice”, a adăugat oficialul, miercuri, în conferința de la Palatul Victoria.
Întrebat dacă ar susține proiectul promovat de președintele PNL, Florin Cîțu, ministrul Sănătății a afirmat: „Eu susțin orice proiect care are ca rezultat un instrument de sănătate publică, care să încetinească transmiterea. Acesta este punctul meu de vedere, cu o precizare însă – domnul președinte Florin Cîțu a depus la Parlament un proiect de lege care face referire exclusiv la personalul medical, care n-are niciun fel de impact asupra sănătății publice, probabil că trebuie să revadă declarația”.
„Are importanță pentru ce categorii, că dacă îl folosești exclusiv la o singură categorie, cum ar fi personalul medical, acolo se referea la siguranța pacientului, nu se referea la o măsură de sănătate publică, cu impact populațional, este evident acest lucru. Ceea ce vreau să vă spun este următorul lucru – dacă se aprobă acum și intră în vigoare peste trei săptămâni, probabil că atunci ne vom găsi în vârful valului, și atunci adoptarea unui astfel de document nu este suficientă, trebuie să existe și operaționalizarea lui. Dacă nu este posibilă operaționalizarea lui în perioada imediat următoare, probabil că odată cu trecerea timpului și efectul unei astfel de decizii va scădea în ceea ce privește impactul asupra sănătății publice”, a adăugat ministrul Sănătății.
Ministerul Sănătății, a continuat Alexandru Rafila, a făcut tot posibilul pentru a pregăti sistemul de sănătate.
„Noi am făcut tot posibilul încât, în limita resurselor existente, să putem să pregătim sistemul de sănătate, să extindem toate celelalte componente care în trecut au fost neglijate, mă refer la testare. Avem acum această medicație inovativă antivirală care poate să reducă serios mortalitatea în rândul persoanelor cu comorbidități și, bineînțeles, să operaționalizăm aceste centre ambulatorii care să scadă presiunea pe unitățile de primiri urgențe, că știți bine ce s-a întâmplat cu unitățile de primiri urgențe, erau sufocate de pacienți care pur și simplu stăteau în acestea. Important e să scădem presiunea de pe spitale și la lucrul acesta am lucrat foarte intens. Sunt lucruri concrete”, a mai afirmat oficialul, care a vorbit și despre noile reguli privind purtarea măștii.