Un prinţ austriac, pe numele său Emanuel von und zu Liechtenstein, ar fi împușcat ilegal în luna martie cel mai mare urs brun din România, anunţă organizaţiile de mediu Agent Green şi VGT (Austria).
Prințul susține că a primit o derogare oferită de Ministerul român al Mediului pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi făcut pagube într-o localitate din Covasna. Însă prințul nu a ucis respectiva ursoaică, ci un masculul de mari dimensiuni, care trăia în mijlocul pădurii și nu provocase probleme. Şeful Gărzii de Mediu Octavian Berceanu a declarat că a fost declanşată o anchetă şi că, probabil, instituţia se va îndrepta către alte organe de cercetare.
Organizaţiile Agent Green şi VGT (Austria) au condamnat, printr-un comunicat de presă, uciderea ursului brun Arthur de către vânătorul de trofee,
“Prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein, care a venit în România în luna martie pentru a-l împuşca. Prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein, rezident în Riegersburg, localitate situată în regiunea austriacă Stiria, şi-a fundamentat uciderea celui mai mare urs prin derogarea oferită de ministerul mediului din România acordată pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, judeţul Covasna. Dar în realitate, Prinţul nu a omorât ursul problemă, ci un mascul care trăia în adâncul pădurii şi care nu venise niciodată în apropierea localităţilor”, se arată în comunicatul organizaţiilor de mediu din Austria.
Sursa citată menţionează că ursul Arthur a fost observat vreme de mai mulţi ani de rangerul Agent Green din zona respectivă şi era recunoscut ca fiind un exemplar sălbatic şi neobişnuit cu prezenţa omului şi sursele de hrană oferite de acesta. Habitatul său era aria protejată Natura 2000 Oituz-Ojdula ROSCI0130. “Arthur avea vârsta de 17 ani şi a fost cel mai mare urs observat în România şi probabil cel mai mare care trăia în Uniunea Europeană. Măsurătorile cadavrului indică că Arthur avea 593 de puncte din 600 care reprezintă maximum posibil în industria vânătorii de trofee. Nu am mai auzit de un asemenea punctaj record până acum. Mă întreb cum a putut prinţul să confunde o femelă cu pui care vine la sat cu cel mai mare mascul care exista în adâncul pădurii. Este clar că prinţul nu a venit să rezolve problema localnicilor, ci să omoare ursul şi să îşi ducă acasă cel mai mare trofeu pentru a-l agăţa pe perete. Avem de a face cu o partidă de braconaj, de vreme ce au împuşcat ursul greşit”, susţine Gabriel Paun, preşedintele Agent Green.
Comunicatul organizaţiilor de mediu din Austria precizează faptul că ursul brun este o specie strict protejată de legislaţia UE şi de Convenţia de la Berna.
Derogări
Derogările sunt excepţii care se dau în cazuri extreme de la caz la caz, după o evaluare amănunţită a situaţiei, iar metoda letală este ultima soluţie atunci când alternativele (inclusiv relocarea) au eşuat, iar ursul problemă pune în pericol vieţi omeneşti şi gospodării. Comisia Euopeană a aprobat Statelor Membre buget pentru a compensa imediat şi just orice fermier care suferă pagube pe propriul teren sau în zone unde au contract pentru a practica agricultura.
Petiție
O petiţie online a fost iniţiată pentru a determina Ministerul Mediului să spună stop vânătorii de trofee. “Vânătoarea de trofee trebuie interzisă, sub orice formă. Pentru asta trebuie închise toate portiţele care astăzi sunt deschise”, se arată în petiţie.