Avertisment al oamenilor de știință: 2024 ar putea fi printre cei mai călduroși cinci ani din istorie

Avertisment al oamenilor de știință: 2024 ar putea fi printre cei mai călduroși cinci ani din istorie

Cu o săptămână înainte de jumătatea lui februarie, temperaturile sunt şi de trei ori mai mari decât valorile normale pentru această perioadă. Meteorologii spun că și în weekend vremea va fi una de primăvară autentică, iar căldura se va menţine şi săptămâna viitoare.

Specialiştii spun, însă, că vremea nu este tocmai favorabilă pentru agricultură. Iar vremea rămâne caldă şi în zilele următoare.

Valul de căldură nu se resimte doar în România. În Spania, numai luna trecută s-au înregistrat 30 de recorduri de temperatură. Cel mai cald a fost în Comunitatea Valenciană, Murcia și Andalucia, unde în unele zone s-au atins și 30 de grade Celsius, în plină iarnă.

Anul trecut, media temperaturilor a crescut cu aproape un grad și jumătate. Recordul absolut de temperatură din ultimii 50 de ani a fost atins în în Valencia, în vara anului trecut, când s-au înregistrat 46,8 grade Celsius.

Spania nu se confruntă însă doar cu o încălzire accelerată, ci și cu seceta extremă. Cele mai afectate zone sunt Catalonia și Andalucia unde autoritățile au luat măsuri precum raționalizarea apei pentru populație sau scăderea presiunii.

Cea mai caldă lună ianuarie de când se fac măsurători

Specialiștii spun că 2024 are șanse mari să fie printre cei mai călduroși cinci ani din istorie. Lumea tocmai a cunoscut cea mai caldă luna ianuarie de când se fac măsurători.

Este pentru prima dată în ultimele 12 luni când temperaturile au fost, în medie, cu peste 1,5 grade mai mari decât valorile perioadelor preindustriale, potrivit Serviciului de Monitorizare a Schimbărilor Climatice al Uniunii Europene.

Liz Bentley, director executiv, Societatea Regală a Meteorologiei, spune, potrivit tvrinfo.ro, că „Este semnificativ pentru că acum ne apropiem din ce în ce mai mult de obiectivul stabilit de Acordul de la Paris în 2015. Există încă o oportunitate, o fereastră de oportunitate de a reduce dramatic cantitatea de combustibili fosili pe care o ardem pentru a limita acel buget de carbon, astfel încât să rămânem sub 1,5 în Acordul de la Paris”.

Oamenii de știință avertizează că limita temperaturii medii globale de 1,5 grade Celsius ar putea fi depășită în 2030.

La sfârșitul anului trecut, aproape 200 de țări, printre care și România, au convenit la summitul mondial pentru schimbări climatice să înceapă reducerea consumului global de combustibili fosili și să producă mai multă energie verde.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ploaie ușoară
2 ° C
2 °
1.1 °
75 %
4.6kmh
0 %
vin
11 °
sâm
6 °
Dum
7 °
lun
7 °
mar
6 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii