La scurt timp după ce Regatul Unit al Marii Britanii a finalizat Brexitul, autoritățile au hotărât să trimită înapoi acasă infractorii olandezi și români din închisorile britanice. Aceștia au motivat alegerea simplu prin faptul că nu mai există niciun motiv pentru care Marea Britanie să „găzduiască” făptașii.
După încheierea oficială a Brexitului, Marea Britanie a decis că nu va mai ține infractorii de origine poloneză și română în închisori. Cei 30 de pușcăriași sunt trimiși cu așa-zisul „avion al condamnaților” săptămână următoare spre țările de unde aparțin.
Așadar, un așa numit „avion al condamnaților” va pleca spre România săptămâna viitoare. Acesta este însă doar începutul operaţiunilor de deportare a infractorilor. Aceștia au fost condamnați pentru diferite ilegalități însă unii dintre ei sunt încadrați chiar pentru criminalitate.
Britanicii au decis că primii care vor pleca spre casă sunt românii și polonezii. Prin urmare săptămâna viitoare, miercuri, pe 13 ianuarie 2021, va pleca primul avion din Lodra, urmând să aterizeze la București. De luni, 4 ianuarie 2021, sunt permise zborurile dinspre Marea Britanie în România. Urmează ca peste două săptămâni să plece din penitenciare condamnații varșovieni.
Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne din Marea Britanie a declarat că infractorii străini din închisorile britanice vor fi expulzaţi în continuare, indiferent de riscuri: „Ne menţinem angajamentul de a elimina infractorii străini şi cei care încalcă regulile de imigraţie şi vom continua să desfăşurăm operaţiunile cu măsurile adecvate”.
Cu toate acestea însă englezii se fac că ignoră în totalitate faptul că Polonia a interzis acum două sătpămâni orice zbor din Regatul Unit al Marii Britanii, pe motivul crizei provocate de noua tulpină de SARS COV-2. Nici Guvernul din Varșovia nu a fost prea clar în ceea ce privește dacă va permite sau nu acestei curse charter să aterizeze pe teritoriul Poloniei. Cât despre România… se pare ca aceștia sunt așteptați cu brațele deschise acasă, de către autorități.
ONU a răspuns aspru vis a vis de decizia britanicilor pentru această decizie. Mai exact reprezentanții ONU trag un semnal de alarmă pentru că odată ce condamnații sunt deportați în țările de origine riscă foarte mult să se confrunte cu „dificultăţi financiare extreme” şi potenţial trafic de persoane la întoarcerea în ţara lor de origine, din cauza nivelurilor deja ridicate de şomaj ca urmare a pandemiei.
Pierre Makhlouf, director adjunct la Bail for Immigration Detinees, a declarat că este „pur şi simplu uluitor” faptul că Marea Britanie a continuat să organizeze zboruri charter în timpul ultimului lockdown.
„Prin această decizie a guvernului, cazurile de coronavirus scapă de sub control, în timp ce tuturor ni se cere să facem sacrificii uriaşe pentru a salva vieţi şi a proteja Sistemul Naţional de Sănătate. Desigur, nu există nicio modalitate de a opera aceste zboruri în siguranţă ”, a declarat Makhlouf.