Alianţa echipelor româneşti CSH (Colegiul Naţional Pedagogic Carmen Sylva din Timişoara) şi Eastern Foxes (Colegiul Naţional I.L. Caragiale din Ploieşti) a ocupat locul 3 la nivel global la campionatul mondial de robotică FIRST Tech Challenge 2025, potrivit unui comunicat de presă.
Conform sursei, elevii români au demonstrat, încă o dată, că pasiunea, munca în echipă şi inovarea pot duce România în elita mondială a roboticii. 5 echipe de liceeni şi 4 finalişti Dean’s List, calificaţi în urma etapei naţionale a Campionatului de Robotică FIRST Tech Challenge, au participat între 16 şi 19 aprilie la etapa mondială a competiţiei în Houston, SUA, unde s-au confruntat cu peste 250 de echipe din întreaga lume, având drept adversari ţări precum Coreea de Sud, Mexic, Canada, Vietnam, Jamaica, Lituania şi Statele Unite.
Rezultatele obţinute de echipele româneşti sunt impresionante: echipa CSH (Colegiul Naţional Pedagogic „Carmen Sylva” din Timişoara) şi echipa Eastern Foxes (Colegiul Naţional „Ion Luca Caragiale” din Ploieşti) au format o alianţă şi au terminat concursul pe locul 3 la nivel global. Echipa TehnoZ (Colegiul Naţional „Zinca Golescu” din Piteşti) şi echipa Alphatronic (Transylvania College | The Cambridge International School din Cluj-Napoca) au terminat divizia din care au făcut parte pe locurile 1, respectiv 2, stabilind şi recordul mondial al sezonului. În cea de a treia divizie, echipa Heart of RoBots, de la Colegiul Naţional „B.P. Haşdeu” din Buzău, a reuşit să se claseze pe al 6-lea loc al diviziei.
Din perspectiva premiilor câştigate: echipa CSH a câştigat locul 2 la Control Award în divizia Franklin, echipa Eastern Foxes a câştigat locul 1 la Think Award în divizia Franklin, echipa TehnoZ a câştigat locul 1 la Think Award în divizia Edison, echipa Alphatronic a câştigat locul 1 la Design Award în divizia Edison, echipa Heart of RoBots a câştigat locul 1 la Motivate Award în divizia Ochoa.
„Sunt foarte mândră de elevii care au luat atât de multe premii în Houston, Statele Unite. Au reuşit recordul mondial la puncte, este impresionant! Programul pe care Naţie îl aduce în liceele din România este probabil cel mai complex şi modern program educaţional din ţara noastră. Iar copiii ajung în State şi fac performanţă şi acolo după cum vedem şi anul acesta”, a declarat Dana Războiu, fondatoarea Asociaţiei Naţie prin Educaţie.
Tema competiţiei din acest an, „Into the Deep”, a provocat echipele să dezvolte soluţii tehnologice menite să exploreze un mediu subacvatic simulat, punând accent pe inovaţie, precizie, strategie şi lucrul în echipă.
FIRST Tech Challenge România, organizat de Asociaţia Naţie prin Educaţie în parteneriat cu BRD Groupe Societe Generale, este cea mai mare competiţie de robotică pentru liceeni din România şi una dintre cele mai performante la nivel internaţional.