Cașcavalul de Săveni a fost declarat produs cu indicație geografică de către Comisia Europeană. Este singurul cașcaval din România care primește protecție europeană, după alte cinci produse cu aceeași calitate cum ar fi magiunul de Topoloveni sau Salamul de Sibiu. Indicațiile geografice permit consumatorilor să aibă încredere și să distingă produsele de calitate.
Cașcavalul de Săveni este o brânză maturată produsă în regiunea Botoșani și se caracterizează printr-o perioadă lungă de maturare de 60 de zile, în urma căreia consistența sa devine onctuoasă și omogenă, iar culoarea este mai pronunțată. Gustul său, ușor amărui, se caracterizează prin nuanțe de nucă. Astfel este descries de către executivul comunitar cașcavalul de Săveni, în momentul în care a primit calitatea de indicație geografică.
Condițiile climatice locale, favorabile dezvoltării pășunilor naturale bogate în floră diversă, contribuie la calitatea laptelui utilizat pentru producția de „Cașcaval de Săveni”.
Indicațiile geografice permit consumatorilor să aibă încredere și să distingă produsele de calitate, ajutând, de asemenea, producătorii în comercializarea lor.
România avea anterior șase produse înregistrate pe sisteme de calitate europene, din care cinci Indicații Geografice Protejate : Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Țara Bârsei, scrumbia de Dunăre afumată și Cârnații de Pleșcoi. Produsul Telemea de Ibănești este înregistrat pe sistemul de calitate Denumire de Origine Protejată.
La Comisia Europeană se mai află depuse documentațiile pentru încă patru produse în scopul dobândirii protecției europene, din care patru pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată: Telemea de Sibiu, Salată cu icre de Știucă de Tulcea, Plăcinta dobrogeană și un produs Salata tradițională cu icre de crap pentru dobândirea protecției europene Specialitate Tradițională Garantată.