Premiul Nobel pentru Economie a fost atribuit, luni, unui trio format din profesorii Daron Acemoglu, Simon Jonhson şi James Robinson pentru „studiile lor cu privire la modul în care instituţiile sunt formate şi afectează prosperitatea”, a anunţat luni Academia Regală Suedeză de Ştiinţe (Kungliga Vetenskapsakademien) din Stockholm, potrivit Reuters.
Acemoglu, Johnson și Robinson au examinat colonizarea de către europeni a unor mari părți ale globului. O explicație importantă pentru diferențele actuale de prosperitate o reprezintă sistemele politice și economice pe care colonizatorii le-au introdus sau au ales să le păstreze începând cu secolul al XVI-lea.
Cele mai bogate 20% dintre țările lumii sunt acum de aproximativ 30 de ori mai bogate decât cele mai sărace 20%. În plus, diferența de venituri dintre cele mai bogate și cele mai sărace țări este persistentă; deși cele mai sărace țări s-au îmbogățit, nu le ajung din urmă pe cele mai prospere.
Laureații din acest an au găsit dovezi noi și convingătoare pentru o explicație pentru acest decalaj persistent – diferențele în instituțiile unei societăți, potrivit B1 TV.