„Terminăm probabil cel mai cald an din istorie și ne menținem cu același tablou termic: temperaturi mai ridicate decât în mod normal la avea la această dată, chiar dacă în această dimineață ni s-a părut că este cam rece, să nu uităm, totuși, în ce dată calendaristică ne aflăm”, a spus Alina Şerban, meterolog ANM, la Antena 3 CNN.
Este mare parte din Europa colorată în roșu atât în aceste zile, cât și la începutul anului următor, inclusiv România, unde vedem că avem un roșu intens. Ce înseamnă acest lucru?
Înseamnă că vom avea temperaturi de la 4-5 până la cel mult 7-8 grade în Maramureș, în Transilvania, în nordul Moldovei, iar în celelalte regiuni temperaturi maxime de peste 10, grade până la 13-14-15 grade.
Probabil cele mai ridicate valori se vor înregistra în extremitatea de sud a teritoriului. Temperaturile minime vor fi și ele destul de plăcute pentru mare parte din țară. Vorbim de temperaturi minime pozitive în vest, în sud, în est, dar negative doar în partea centrală și nordică a teritoriului, cele mai scăzute valori fiind în depresiunile din estul Transilvaniei.
În noaptea dintre ani, la fel, se păstrează același tablou termic.
Temperaturi negative în Transilvania, prin Maramureș, prin zona deluroasă a Olteniei și a Munteniei, în rest, temperaturi ușor pozitive.
Și în Capitală vorbim de o vreme cu temperaturi mai ridicate decât în mod normal a avea la această dată, de 12-13 grade la amiază şi 0 sau -1 grad poate la periferie, o temperatură ușor negativă.
Și noaptea dintre ani se va întâmpla la fel. Pe 31 decembrie, se păstrează cam același tablou termic.
Prima zi din an, 1 ianuarie 2024, vine cu o ușoară schimbare în aspectul termic. Se mai răcește pe aici, pe colo, dar apoi se încălzește din nou.
Dacă ne referim la precipitații, acestea vor fi destul de puține. Vor fi mai multe probabil în noaptea dintre ani în vestul, nord-vestul teritoriului și apoi poate că vor mai fi sisteme noroase ce vor traversa teritoriul țării noastre în următoarea săptămână, însă par a fi în formă lichidă şi doar pe crestele montane să avem lapoviță și ninsoare.
Și pentru că ne interesează dacă vom avea zăpadă la munte, la momentul acesta avem un strat de zăpadă deja în topire, pentru că a fost și urmează să fie destul de cald. Se va întâmpla la fel în zilele următoare.
Vom avea zăpadă pentru sporturi montane doar ce s-a păstrat și cu o ușoară diminuare, cu transformare cumva cu topire în formă mai lichidă.
În zona litoralului, vremea va fi plăcută, poate ușoare intensificări ale vântului, temperaturi destul de ridicate ziua, 10-12 grade, temperaturi pozitive şi noaptea, de 2-4 grade în condițiile în care precipitațiile vor lipsi cu desăvârșire.
Ce ar mai fi de interes pentru noaptea de Revelion ar fi ceața care se va forma, sperăm noi, după miezul nopții”, a mai spus Alina Șerban.