Directorul Serviciului de Informații Externe al Rusiei, Serghei Narîșkin, a declarat că Ucraina va fi, cel mai probabil, împărțită de țările vecine.
Serghei Narîșkin crede că trebuie făcută o analiză istorică temeinică prin care să se constate modul în care Ucraina a preluat „teritorii adiacente”. Oficialul a făcut referire și la regiunea Transcarpatică din Ucraina, acolo unde trăiesc 32.000 de români.
„S-au pronunțat judecăți că, din cauza prăbușirii inevitabile a Ucrainei, pământurile sale vor merge inevitabil în țările vecine”, a spus Narîșkin. „O astfel de posibilitate ar trebui supusă unei analize istorice precise”, a continuat Directorul Serviciului de Informații Externe din Rusia.
Oficialul rus este a mai spus că multe dintre teritoriile anexate de Ucraina trebuie analizate din punct de vedere istoric. „Trebuie verificate procesele și tendințele care au condus teritoriile adiacente la starea eșuată a Ucrainei”, a mai spus el, potrivit evz.ro.
Serghei Narîșkin a amintit de referendumul organizat în 1991 în regiunea Transcarpatică prin care populația cerea autonomie. „Kievul a preferat să nu observe voința poporului”, a spus Serghei Narîșkin.
Una dintre țările care ar revendica teritoriul Ucrainei moderne ar fi Polonia. „Acum se uită la Lviv și, în general, nu fără motiv”, a spus oficialul rus. Serghei Narîșkin a punctat și faptul că Ucraina nu a existat ca stat de sine stătător până la constituirea Republicii Socialiste Sovietice Ucraina, care a fost înglobată în URSS.
Ucraina fost formată doar în perioada sovietică și nu a existat ca o singură entitate administrativă înainte de aceasta”, a precizat Serghei Narîșkin.
„Polonia, care în secolul trecut a fost supranumită ‘hiena Europei’, a fost întotdeauna cel mai consecvent pretendent la așa-numitele sale cruci estice. Autorul acestui termen aparține primului ministru al Marii Britanii, Churchill. Acum Polonia se uită la Lviv și, în general, nu fără motiv”, a spus el.
Portalul rus Izvestia a notat că „tensiunile din relațiile Ucrainei cu Polonia, Ungaria și România sunt în creștere, ceea ce ar putea duce la schimbări geopolitice grave”.