“Un nou succes în Parlamentul European. Opiniile privind politica externă, de securitate și apărare comună, pe care le-am elaborat în calitate de raportor, au fost adoptate cu o largă majoritate în Comisia de Afaceri Constituționale și cuprind elemente importante pentru România”, scrie europarlamentarul Victor Negrescu pe pagina sa de Facebook.
Reprezentantul României în Parlamentul European a precizat că în cuprinsul opiniilor se regăsesc referințe cu privire la țara noastră, rolul jucat în contextul războiului din Ucraina și protejarea frontierelor externe ale UE, însă, din păcate, popularii europeni au impus ștergerea acelor prevederi din forma finală a raportului.
“Cu toate acestea, dreapta politică europeană spune una și face alta, în ceea ce privește susținerea României. Astăzi, în Comisia de Afaceri Constituționale, popularii europeni au solicitat scoaterea referinței la eforturile României privind asigurarea protecției frontierelor externe ale UE și respectarea criteriilor Schengen în contextul războiului din Ucraina.
Amendamentul pe care l-am propus, în cadrul opiniei comisiei AFCO privind politica de securitate și apărare comună, avea ca scop să recunoască rolul jucat de România, în situația în care țara noastră, deși nu este un stat membru al spațiului Schengen, are cea mai lungă frontieră cu Ucraina și a demonstrat aplicarea și respectarea deplină a acquis-ului Schengen, în ciuda situației dificile cu care ne-am confruntat.
De altfel, în discuțiile purtate pe acest subiect în comisia de resort, am subliniat faptul că, în prezent, capacitatea de securitate și de apărare a UE în zona flancului estic este amputată de faptul că România nu este în spațiul Schengen, iar eforturile pentru menținerea rutelor comerciale și a celor destinate reconstrucției Ucrainei sunt afectate de acest lucru”, a explicat eurodeputatul român, Victor Negrescu.