Federaţia Părinţilor contestă lipsa unei zile de pauză între probe. Proiectul de ordin este oricum în dezbatere publică. Printre altele, prevede ca elevii să susţină probele de competenţe la bacalaureat în lunile ianuarie – februarie.
În plus, în premieră, candidaţii vor putea vizualiza lucrările înainte de depunerea contestaţiilor.
Federaţia Părinţilor contestă în primul rând structura pe care ar urma să o aibă examenul de bacalaureat in 2025.
În propunerea făcută de ministerul Educaţiei, în 2025, probele scrise ale examenului de bacalaureat încep pe data de 10 iunie şi se încheie pe data de 13 iunie fără să existe vreo zi de pauză pentru candidaţi.
Spre comparaţie, anul acesta probele scrise ale bacalaureatului au luat startul pe 1 iulie şi s-au încheiat pe data de 5 iulie, iar elevii au avut totuşi un moment de respiro. O zi de pauză între proba doi şi proba trei.
Probele de competenţe ar urma să fie susţinute iarna. Organizarea bacalaureatului cu aproape o lună mai devreme nu e privită cu ochi buni de unii specialişti în educaţie.
Pentru evaluarea naţională din 2025 ministerul propune perioada 23 – 25 iunie pentru probele scrise. Şi, parţial, cedează în faţa candidaţilor şi a părinţilor în disputa privind accesul la lucrări. În premieră, Ministerul Educaţiei va permite vizualizarea lucrărilor înainte de depunerea contestaţiilor. Aşa că în 2025 elevii care vor susţine evaluarea naţională vor avea două zile la dispoziţie pentru vizualizarea lucrărilor, iar cei care vor susţine examenul de bacalaureat vor avea pentru asta trei zile la dispoziţie, după care vor putea depune şi contestaţii.
Elevii şi părinţii au cerut să vadă şi notele date de toţi corectorii, dar propunerea nu se regăseşte în documentul actual.
Scenariile de desfăşurare a examenelor naţionale sunt în dezbatere publică până la sfârşitul lunii, potrivit tvrinfo.ro.