Având în vedere ritmul actual de vaccinare, nu este posibil să fie atins pragul de 5 milioane de persoane vaccinate împotriva COVID cu ambele doze până la 1 iunie, a declarat duminică ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă. Ea anticipează că în iunie se va ajunge la 5 milioane de vaccinaţi cu prima doză.
„Este posibil ca până la mijlocul lunii iunie să avem cinci milioane de persoane care sunt vaccinate cu prima doză. Pentru a atinge imunizarea completă, este nevoie de două doze şi de un anumit interval de timp scurs de la a doua doză. Nu este posibil în acest ritm de vaccinare să ajungem la 5 milioane până în luna iunie, până la mijlocul lunii iunie, dar este posibil să ajungem la 5 milioane cu prima doză şi prima doză conferă un oarecare grad de protecţie”, a declarat Ioana Mihăilă duminică la Prima TV, potrivit Agerpres.
Pe de altă parte, ea crede că este posibil să fie atins obiectivul de 10 milioane de persoane vaccinate cu două doze până la 1 septembrie sau 10 milioane cu o singură doză până la 1 august.
„Dacă ritmul de vaccinare ţine pasul cu ritmul de distribuţie şi de aprovizionare cu vaccinuri, da. Dar ritmul de vaccinare din păcate nu este dependent doar de aprovizionarea cu vaccinuri, care a început să aibă un trend destul de bun şi în creştere (…) Acum avem suficiente vaccinuri, avem suficiente centre de vaccinare, am început de săptămâna asta şi vaccinarea la medicii de familie şi îmi încurajez colegii medici de familie, chiar dacă nu sunt dintre cei 3.000 înscrişi, să înceapă să se înscrie pentru a primi vaccinurile şi pentru a vaccina în comunitate. Extindem şi locurile şi ne adresăm şi altor categorii şi populaţionale, dar şi de profesionişti care să poată să fie vaccinaţi şi respectiv să vaccineze tocmai cu scopul de a creşte şi ritmul de vaccinare pentru că în momentul acesta vaccinuri avem”, a mai spus ministrul Sănătăţii.
1 august – termen propus pentru renunțarea la mască
De asemenea, întrebată dacă ea crede că statul trebuie să ofere cetăţenilor bani ca să se vaccineze, Ioana Mihăilă a răspuns „cea mai mare răsplată pentru vaccinare e liniştea pe care o simţim după ce ne-am vaccinat”, iar această linişte ar trebui să fie un motiv suficient pentru fiecare dintre noi.
Întrebată când se va putea renunţa la purtarea măştii de protecţie, ministrul Sănătăţii a reiterat că din discuţiile purtate cu premierul Florin Cîţu a fost stabilit ca un termen în acest sens să fie 1 august, dar se ia în calcul ca decizia cu privire la această măsură de relaxare să poată să fie şi corelată la nivel local şi cu numărul de persoane vaccinate la nivelul fiecărei localităţi.
„Sunt de acord că, atunci când suficientă populaţie va fi vaccinată, nu mai există motiv de restricţii, dar încă nu suntem în acel moment”, a punctat ea, întrebată despre afirmaţia fostului consilier din Ministerul Sănătăţii Răzvan Cherecheş, care spusese că nu este niciun motiv să mai existe restricţii pentru populaţia vaccinată.
Mai multe beneficii pentru cei vaccinați
Ioana Mihăilă a mai precizat că nu doreşte să afirme că persoanele vaccinate ar trebui să aibă mai multe drepturi decât cele nevaccinate, însă cu siguranţă ar trebui să aibă mai multe beneficii în privinţa revenirii la activităţile de dinainte de pandemie.
„Nu le-aş spune drepturi, pentru că intrăm într-un teren sensibil, beneficii. Cred că persoanele vaccinate ar trebui să se simtă mai relaxate în a reveni la activităţi care nu sunt încă acceptabile pentru cei care au risc de contractare a infecţiei”, a spus ministrul Sănătăţii, subliniind şi că deciziile privind măsurile de relaxare nu depind numai de ministerul său, ci trebuie luate în coordonare cu guvernul şi ceilalţi miniştri sau cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.
Premierul Florin Cîţu a declarat, la sfârşitul lunii aprilie, că avem toate condiţiile să ajungem la 5 milioane de persoane vaccinate până la 1 iunie.
Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind imunizarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a informat, sâmbătă, că în România au fost administrate 5.891.855 de doze unui număr de 3.580.368 de persoane, dintre care 1.268.881 au primit o doză şi 2.311.487 şi pe cea de-a doua.
Conform informării CNCAV de sâmbătă, în ultimele 24 de ore, au fost administrate 110.633 doze de vaccin, ceea ce reprezintă un record în privinţa numărului de doze administrate într-o singură zi în ţara noastră.