Societatea aşteaptă „transparenţă, integritate şi profesionalism” de la membrii sistemului judiciar, le-a transmis preşedintele Klaus Iohannis magistraților, la ședința de constituire a CSM. Șeful statului i-a încurajat să ia atitudine atunci când independenţa justiţiei e pusă în pericol „prin încercări de imixtiuni politice”.
„Pachetul legilor justiţiei asigură acum un cadru clar, pentru ca sistemul judiciar să funcţioneze în parametri optimi şi să vă sprijine în activitatea pe care o desfăşuraţi. Nu trebuie să uităm că reforma în domeniul judiciar s-a realizat şi cu sprijinul societăţii civile. Modernizarea şi creşterea calităţii actului de justiţie nu ar fi fost posibile fără implicarea acesteia, fără cetăţeni care să ceară constant standarde mai înalte, o funcţionare mai bună a sistemului sau care să nu ezite să atragă atenţia când au sesizat derapaje. Ca orice lege, şi aceste legi sunt perfectibile. Ele trebuie să ţină pasul cu realitatea socială şi să răspundă nevoilor societăţii. Am încredere că vă veţi implica activ în modernizarea sistemului judiciar, printr-un dialog constant şi o cooperare loială cu celelalte instituţii ale statului. Vă încurajez să luaţi atitudine de fiecare dată când independenţa justiţiei este pusă în pericol prin încercări de imixtiuni politice”, a afirmat Iohannis, la şedinţa de constituire a Consiliului Superior al Magistraturii.
Şeful statului a menţionat că printre „caracteristicile performanţei în protejarea binelui public” se numără deschiderea faţă de societate, preocuparea constantă faţă de problemele sistemice transmise de justiţiabili, de magistraţi sau de ceilalţi actori care contribuie la înfăptuirea actului de justiţie, absenţa oricăror influenţe politice şi o atitudine proactivă.