Legea menită să îi protejeze pe români de abuzurile și excrocheriile imobiliare, denumită după recentul megascandal „Nordis”, a intrat la vot în plenul Senatului. Ea propune măsuri inspirate din legislația unor state occidentale.
În primul rând, inițiativa legislativă își propune să reglementeze mai strict vânzarea locuințelor în fază de proiect. Astfel, se încearcă obținerea unui plus de transparență în tranzacțiile imobiliare prin acceptarea promisiunilor de vânzare doar după înregistrarea autorizației de construire și individualizarea unităților locative în cartea funciară. Acest lucru se presupune că ar evita și situațiile în care același apartament ar putea fi promis mai multor cumpărători, așa cum s-a întâmplat la Nordis.
Un alt prag de reglementare se referă la impunerea unor limite privind sumele achitate drept avans. Aici se prevede un maxim de 15%, fapt ce elimină posibilitatea achiziționării cu banii jos, a apartamentelor în fază de proiect și la un preț – de obicei – mai mic decât valoarea de piață de la momentul finalizării construcției. Revenind la procente, avem 15% avans, apoi alți 25% după finalizarea structurii și încă 25% după finalizarea instalațiilor. Legiuitorul a impus aceste etape pentru a preveni inclusiv situațiile în care dezvoltatorii construiesc sau extind proiecte pe banii clienților.
Nu în ultimul rând, propunerea legislativă vizează sancționarea cu 1% din cifra de afaceri a dezvoltatorilor imobiliari care folosesc banii clienților în alte scopuri decât edificarea construcțiilor contractate.