Legea privind educația sexuală a fost votată

Legea privind educația sexuală a fost votată

Legea privind educația sexuală a fost votat de 68 de senatori, din 92 prezenți. Au existat 29 de abțineri, 1 vot împotrivă, iar doi senatori au ales să nu voteze. Disciplina se va numi „educație sanitară”, iar cei care doresc sa ia parte la curs trebuie să facă o cerere în acest sens.

De asemenea, forma votată de parlamentari este cea în care este nevoie de acordul scris al părinților pentru ca elevii să participe la ore.

Liderii partidelor de guvernare nu s-au pus de acord în legătură cu legea care prevede introducerea educației sexuale în școli. Klaus Iohannis a cerut reexaminarea, pentru că legea nu definește noțiunea de „educație sanitară”.

USR PLUS este singură formațiune care susține reexaminarea legii. Florin Cîțu și Ludovic Orban sunt de acord, dar liderul PNL spune că nu poate trece peste partid în acest caz. La fel și preşedintele UDMR Kelemen Hunor.

Biserica Ortodoxă Română se opune introducerii în programa școlară a unei noi materii legate de educația sexuală și susține că există deja materii în programă legată de educația sanitară și sexuală. Mai mult, BOR califică ghidul OMS „Standarde pentru educația sexuală în Europa” drept „detestabil”.

Premierul Florin Cîțu a declarat, marți, la TVR 1, că este „foarte supărat” că Senatul nu a fost de acord ca ora de educație sexuală numită „Educație pentru viață” să se predea în școli fără un acord prealabil al părinților, dar că s-a găsit o soluție astfel încât de anul viitor elevii să fie înscriși automat la lecțiile de educație sexuală.

Plenul Senatului a respins marţi o propunere privind introducerea orei de ‘Educație sanitară’ (care conține și educație sexuală) fără solicitarea acordului părinţilor. Astfel, senatorii au decis că ora de „Educație sanitară” se va organiza doar pentru elevii pentru care părinți fac o cerere în acest sens.

„Sunt foarte supărat”, a zis premierul Florin Cîțu, legat de acest subiect, marți, la TVR 1.

El a spus că a vorbit cu ministrul Educației și de anul viitor se va introduce ora de educatie sexuala pentru toti elevii cu posibilitatea ca parintii sa faca o cerere scrisa daca vor sa isi retraga copilul de la acesta ora.

  • „Am vorbit cu ministrul Cimpeanu dupa acest vot si am luat decizia si o vom implementa, curricula tine de Ministerul Educatiei prin legea educatiei, va introduce de anul viitor o clasa care se va numi, cred, ‘Educatie pentru viata’. Va fi introdusa automat, dar parintii care doresc sa isi retraga copiii din acea clasa vor putea sa o faca. Va functiona ca ora de religie. Cred ca ministrul Educatiei va anunta zilele urmatoare, decizia este luata (…) Este atributul ministrului sa faca curricula pt anul viitor si va introduce aceasta ora”, a spus premierul, la TVR 1.

Ministerul Educației Sorin Cîmpeanu a propus marți ca educația sexuală să fie cuprinsă într-un modul, numit Educație pentru viață, care să fie predat din clasa a 5-a până în clasa a 12-a, câte o oră pe săptămână.

„Sunt dezbateri în coaliție, punctul meu de vedere este extrem de clar: educația sexuală este extrem de importantă și trebuie să fie făcută. Acordul părintelui va fi necesar în următoarea formă, va fi propunerea Ministerului Educației: toți elevii se înscriu la o disciplină care să conțină elementele de educație sexuală având posibilitatea retragerii tuturor acelora pentru care părinții nu sunt de acord. Este același principiu aplicat în 2015 la ora de religie”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Acesta a precizat că educația sexuală este integrată în momentul de față în programa de educație sanitară, „o disciplină opțională care se face de către foarte puțini elevi, în funcție de an, între 6 și 9 la sută”.

El propune ca educația sexuală să fie inclusă într-o disciplină modulară, numită Educație pentru viață.

„Nu este o disciplină care să poată fi predată din clasa a 5-a până în clasa a 12-a în fiecare săptămână, câte o oră pe săptămână. Pe cale de coconsecință, propunerea Ministerului Educației este aceea de a fi integrată această disciplină, printr-o repartizare a noțiunilor treptată, corelată cu vârsta elevilor, alături de disciplina de educație sanitară, de educație pentru alimentație sănătoasă, de educație juridică, de educație financiară, de toate pe care am putea să le prindem, într-un concept modular sub conceptul Educație pentru viață, care să fie obligatoriu, o oră pe săptămână de la clasa a 5-a pănâ la a 12-a”, a mai spus ministrul Educației.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ninsoare ușoară
1.3 ° C
1.7 °
-1 °
79 %
3.1kmh
0 %
vin
11 °
sâm
6 °
Dum
7 °
lun
7 °
mar
6 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii