Planurile Guvernului de a tăia din cheltuielile bugetare pun în pericol existenţa multor instituţii de cultură. O treime din teatre, spre exemplu, ar putea să dispară din toamnă, în urma comasării cu instituţiile similare. Afectate ar urma să fie şi bibliotecile municipale.
Semnalul de alarmă este tras de directorii mai multor teatre din ţară care au trimis deja Guvernului un memoriu pentru ca măsurile să nu se aplice şi în domeniul cultural artistic.
„E vorba aici despre acea prevedere care spune că orice instituţie ca să-şi poată desfăşura activitatea trebuie să aibă peste 50 de posturi, efectiv ocupate şi să nu desfăşoare activitate similară cu o altă instituţie.Ne gândim aici la tot ce înseamnă muzee, biblioteci, așezăminte culturale din mediul rural, teatrele pentru copii și tineret. Autorităţile ar fi nevoite fie să le desfiinţeze, fie să le comaseze, ceea ce ar fi absolut o catastrofă”, a spus Erwin Şimşensohn, directorul general al Teatrului de Stat din Constanţa, potrivit stiri.tvr.ro.
În plus autorităţile locale nu vor mai putea să investească în aceste instituţii, mai mult de 7,5 % din veniturile proprii. Bugetul ar scădea astfel cu 80 %, iar în multe cazuri asta va însemna faliment.
Demersul directorilor de teatre este susţinut şi printr-o petiţie care are deja câteva mii de semnături.
Vladimir Anton, directorul artistic al Teatrului Municipal „Csiki Jatekszin” din Miercurea Ciuc: Abia am trecut şi am supravieţuit prin pandemie, aceste consecinţe ar fi o lovitură mult mai dură decât a fost pandemia de COVID-19 pentru instituţiile de cultură.
„Cultura este un domeniu specific pentru că dacă sunt, de exemplu, posturi libere într-o orchestră şi acelea se taie, prin tăiere orchestra ar putea să nu mai funcţioneze. Aşadar nu se poate pune un şablon de la administraţie, de exemplu pe domeniul culturii”, spune Ministrul Culturii, Raluca Turcan, conform sursei menționate.
Comasarea instituţiilor culturale nu a fost deocamdată discutată de liderii Coaliţiei.
Potrivit Institutului Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală, în perioada 2015-2019,a crescut contribuţia sectorului cultural în Produsul Intern Brut cu 71%, ajungând la peste 32 de miliarde de lei.