Ministerul Familiei a semnat primele 20 de contracte aferente proiectelor în vederea creării unei rețele de centre de zi pentru copiii expuși riscului de a fi separați de familie

Ministerul Familiei a semnat primele 20 de contracte aferente proiectelor în vederea creării unei rețele de centre de zi pentru copiii expuși riscului de a fi separați de familie

Deputatul PSD, Natalia Intotero, ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, a arătat că ministerul pe care conduce a semnat luni, 20 noiembrie a.c., în calitate de coordonator de reforme și investiții pentru Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta 13 – Reforme Sociale, Investiția I1 – Crearea unei rețele de centre de zi pentru copiii expuși riscului de a fi separați de familie, primele 20 de contracte aferente proiectelor cu acest obiectiv.

Evenimentul a avut loc de Ziua drepturilor copilului, iar la acțiune a participat și un grup de copiii și tineri din World Vision România și Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copii (FONPC).

Centrele de zi care urmează a fi înființate vor asigura accesul la servicii sociale de sprijin de prevenire a separării copilului de familia sa pentru un număr de maxim 4.500 de copii. Investiția are în vedere crearea a aproximativ 150 de centre de prevenire a separării copilului de familia sa, bugetul total alocat fiind de 50 milioane de euro.

Prezent la evenimentul de la Palatul Victoria, premierul Marcel Ciolacu a declarat: ”Mă bucur pentru că iată, chiar de ziua lor, demarăm o serie de investiții finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, care au ca scop crearea în final a peste 150 de centre de prevenire a separării copilului de familia sa. După cum vedem, şi am spus-o mereu, PNRR înseamnă în primul și în primul rând reforme, viziuni, mod de viață şi, nu ultimul rând, înseamnă bani. Pentru că locul copilului este alături de familie. Iar rolul nostru, în și din funcțiile pe care vremelnic le deținem, este să facem tot posibilul astfel încât toți copiii din România să crească și să se dezvolte în interiorul familiilor lor. Și exact acest lucru îl facem astăzi împreună: autorități centrale și locale, prin semnarea primelor 22 din cele 150 de contracte de finanțare pentru realizarea centrelor de zi destinate copiilor expuși riscului de a fi separați de familiile lor, dar și recuperării copiilor cu dizabilități sau consilierii și sprijinului pentru părinți și copii. România nu poate crește dacă toți copiii care se nasc aici nu au șanse egale de a-și dezvolta potențialul. Iar prin investițiile demarate astăzi ne asigurăm că în special copiii proveniți din familiile vulnerabile, indiferent de locul în care s-au născut, la țară sau la oraș, într-o zonă mai mult sau mai puțin dezvoltată economic, au o șansă în plus prin posibilitatea de a merge după școală sau după grădiniță într-un centru de zi, în care vor primi nu doar o masă caldă, ci și consiliere, orientare școlară și profesională din partea specialiștilor. Mai mult, proiectele demarate astăzi vin în continuarea investițiilor din educație, unde, în urmă cu câteva luni, împreună cu doamna ministru, alocam pentru prima oară în istoria României și a educației, impresionanta sumă de un miliard de euro pentru dotarea unităților de învățământ preuniversitar, inclusiv pentru învățământul dual”.

La rândul său, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia-Elena Intotero, deputat PSD, i-a felicitat pe primarii care au ales ca prioritate copiii. ”Vă mulțumesc din tot sufletul pentru că ați acceptat să muncim împreună, mulțumesc primarilor, care au spus prezent și spun prezent de fiecare dată când este vorba de copiii țării noastre. Nu va fi ușor, pentru că în prima fază susținerea este prin fonduri europene, dar apoi susținerea va trebui să fie de la bugetele locale. Faptul că dumneavoastră ați ales ca prioritate copiii, viitorii adulți ai țării noastre, înseamnă foarte mult”.

Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului (ANPDCA), Rareș Achiriloaie, a declarat: “Scopul programului “Strategia națională pentru protecția și promovarea drepturilor copilului ”Copii protejați, România sigură” 2023—2027 este acela de a asigura cu implicarea copiilor un proces decizional amplu și corect. Mă bucur că sunt aici în momentul de față și că pot contribui la implementarea acestei strategii.”

Totodată ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a arătat că “Respectarea dreptului copilului și dreptul la educație sunt într-adevăr extrem de importante. Numai împreună putem să respectăm drepturile copilului, iar centrele pe care astăzi o să le vedem mai aproape de realitate, prin semnarea contractelor, vin în completarea investițiilor realizate în domeniul educației.”

“În perioada imediat următoare, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse va lansa un al doilea apel de proiecte în care încurajăm furnizorii publici de servicii sociale să depună proiecte. Prin intermediul acestui apel vor fi sprijinite activități specifice realizării de investiții, respectiv construcția/ reabilitarea/ modernizarea/ extinderea/ dotarea infrastructurii sociale.

Reamintim că prin aceste investiții se pot realiza trei categorii de servicii sociale: Centre de zi pentru copii aflați în situație de risc de separare de părinți; Centre de zi de recuperare pentru copii cu dizabilități; Centre de zi pentru consiliere și sprijin pentru părinți și copii.”, a concluzionat ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Intotero, deputat PSD.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ploaie ușoară
4 ° C
4.1 °
4 °
75 %
4.6kmh
0 %
vin
10 °
sâm
6 °
Dum
6 °
lun
6 °
mar
6 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii