Ministerul Transporturilor, proiect în dezbatere publică: Cine are o boală contagioasă, nu călătorește cu trenul

Ministerul Transporturilor, proiect în dezbatere publică: Cine are o boală contagioasă, nu călătorește cu trenul

Ministerul Transporturilor propune modificarea unui alineat din Regulamentul privind transportul pe căile ferate din România, ceea ce va interzice „persoanelor care, din cauza de boală, pun în pericol sănătatea celorlalți călători” să mai călătorească cu trenul.

Această modificare vine ca o actualizare a unei prevederi similare deja existente, care permitea persoanelor bolnave să călătorească doar dacă rezervau întregul compartiment.

Noua prevedere va fi implementată de toți operatorii de transport feroviar din România, conform reglementărilor europene. CFR a anunțat ieri că pe site-ul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, la rubrica Transparență decizională, este postat proiectul de act normativ care vizează modificarea și completarea mai multor acte normative din domeniul feroviar, inclusiv modificarea Art. 9 din OUG 7/2005.

Ce prevede acest articol? Articolul 9, alineatul 3, punctul b) din OUG 7/2005 prevede excluderea de la transport a persoanelor care, din cauza bolii, pun în pericol sănătatea altor călători, cu excepția celor care rezervă întregul compartiment.

În tren şi în staţie nu se admit sau pot fi evacuate persoanele care, din cauză de boală, pun în pericol sănătatea celorlalţi călători, în afară de cazul în care călătoresc cu plata rezervării întregului compartiment. Persoanele care s-au îmbolnăvit pe parcurs și care necesită intervenții de urgență trebuie să fie transportate până la prima stație, unde li se acordă îngrijirile necesare. Acestor persoane li se restituie diferența dintre tarifele plătite și cele aferente pentru parcursul efectuat, pentru legitimația de călătorie, în condițiile prevăzute la art. 21.”

Modificarea propusă elimină această excepție, interzicând complet accesul persoanelor bolnave care ar putea pune în pericol sănătatea altora.

Asftfel, „În tren şi în staţie nu se admit sau pot fi evacuate persoanele care, din cauză de boală, pun în pericol sănătatea celorlalţi călători. Persoanele care s-au îmbolnăvit pe parcurs și care necesită intervenții de urgență trebuie să fie transportate până la prima stație, unde li se acordă îngrijirile necesare. Acestor persoane li se restituie diferența dintre tarifele plătite și cele aferente pentru parcursul efectuat, pentru legitimația de călătorie, în condițiile prevăzute la art. 21.”

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, întrebat despre posibila interzicere a circulaţiei cu trenul a bolnavilor contagioşi, că nu s-a luat nicio hotărâre, este în dezbatere publică şi este o reglementare europeană transpusă în legislaţia de la noi, potrivit tvrinfo.ro.

01Ştiu că e în dezbatere acest proiect. Nu e hotărâre luată (…). Din ce mi-au spus colegii de la CFR, dar am să-i rog să vină cu cu detalii suplimentare, este o reglementare europeană transpusă în legislaţia de la noi. N-a fost luată încă decizia, dar, vă repet, e vorba de boli contagioase şi este vorba de o transpunere a unor reglementări europene. Pentru norme, pentru toate lucrurile ulterioare, colegii mei vă vor da detalii. Suntem în perioada de dezbatere publică, aşteptăm, fiind dezbatere publică, propuneri constructive, dar mie mi se pare de bun simţ dacă ai o boală contagioasă, repet, să nu poţi să circuli chiar aşa, să împrăştii acea boală”, a spus Grindeanu.

Întrebat cine va constata dacă e vorba despre vreo boală contagioasă a pasagerilor, ministrul Grindeanu a spus că în primul rând cel care ştie că are o boală contagioasă ar trebui să fie responsabil şi să evite să îmbolnăvească şi alte persoane.

„Deocamdată e în dezbatere, dar dacă vrem să distrugem ceea ce de fapt am câştigat cu toţii, dezbaterea publică o distrugem, nu mai punem în dezbatere publică. Important deci este un punct care are o anumită aderenţă la public şi vom lua decizia în măsură”, a adăugat şi premierul Marcel Ciolacu.

Declaraţiile au fost făcute miercuri, când cei doi oficiali, premierul Marcel Ciolacu şi ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, au efectuat o vizită de lucru la şantierul de pe Valea Oltului, zona Boiţa.

CFR explică faptul că modificarea propusă este în conformitate cu reglementările europene și este inițiată de către Direcția Transport Feroviar din Ministerului Transporturilor.

După aprobarea ordonanței, CFR Călători și ceilalți cinci operatori privați feroviari de pasageri vor implementa noile reglementări. Aceste modificări legislative sunt menite să îmbunătățească siguranța și confortul călătorilor pe căile ferate din România, aliniindu-se totodată la standardele europene.

Ministerul Transporturilor subliniază importanța protejării sănătății publice în contextul călătoriilor feroviare și asigură că noile reglementări vor fi aplicate riguros de toți operatorii de transport feroviar din țară.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
15.8 ° C
16.6 °
15 °
76 %
1.5kmh
0 %
joi
19 °
vin
24 °
sâm
27 °
Dum
27 °
lun
21 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii