Un înalt oficial militar american a declarat pentru publicaţia americană The New York Times că drona Reaper MQ-9, doborâtă deasupra Mării Negre, a decolat marți dimineață de la baza sa din România pentru o misiune de recunoaștere programată în mod regulat, care durează de obicei între nouă și zece ore.
Bloggerii militari ruşi (de propagandă, ai Kremlinului) au speculat încă de marţi seară că drona MQ-9 Reaper a decolat din România, cel mai probabil de la baza din Câmpia Turzii, iar când a fost interceptată de avioanele de luptă ruseşti se afla la 60 de km de Sevastopol, potrivit antena3.ro.
Incidentul este primul contact fizic cunoscut între cele două armate de la începutul războiului din Ucraina, atrage atenţia The New York Times. Un avion de luptă rusesc a lovit elicea dronei și i-a determinat pe operatorii săi americani să o doboare în apele internaționale, potrivit Pentagonului. Doborârea MQ-9 Reaper a escaladat imediat tensiunile dintre Casa Albă și Kremlin. Oficialii americani au acuzat forțele ruse implicate în incident de comportament periculos. Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, a declarat că ambasadorul Rusiei la Washington a fost convocat pentru a primi o notă de protest în legătură cu „interceptarea nesigură şi neprofesională” care a reprezentat o „încălcare flagrantă a dreptului internațional”.
Ministerul rus al Apărării a negat că avioanele sale de luptă sunt de vină și a oferit o altă versiune a confruntării. Potrivit unui comunicat, după ce Forțele Aeriene Ruse au trimis avioanele de luptă pentru a identifica drona, aeronava americană fără pilot a făcut o manevră bruscă, a pierdut altitudine și a lovit apa. Drona zbura în apropierea Peninsulei Crimeea și se îndrepta spre granița cu Rusia cu transmiţătorul de identificare oprit, contrar instrucțiunilor emise de Rusia, se arată în comunicat.
Un oficial american a comentat că doborârea dronei nu este o „mutare de șah coordonată” a Rusiei. La fel, mai mulți oficiali americani susţin că nu au informații potrivit cărora acest act este începutul unei strategii mai ample de hărțuire a avioanelor de recunoaștere ale SUA sau ale NATO. Dar doborârea dronei nu a fost neapărat un accident, scrie NYT.