Nicolae Ciucă și-a depus luni seară, în ședința conducerii PNL, mandatul de premier desemnat, în condițiile în care Cabinetul său nu are susținere în Parlament, unde marți era programată audierea miniștrilor propuși, iar miercuri votul de învestitură.
Florin Cîțu a anunțat la finalul ședinței că s-a decis flexibilizarea mandatului, astfel că de marți PNL va începe negocieri „cu toate forțele democratice din Parlament” pentru formarea unei majorități. Întrebat dacă tot el va fi următoarea propunere de prim-ministru, Nicolae Ciucă a răspuns: „Este o decizie pe care nu o ia PNL, urmează negocierile la nivelul președintelui României și dumnealui va lua decizia nominalizării”.
Premierul desemnat și liderul PNL au făcut anunțul oficial la finalul ședinței conducerii PNL.
Luni s-au împlinit două luni de la declanșarea crizei politice în România, odată cu demiterea ministrului Justiției Stelian Ion, care a dus la ieșirea USR de la guvernare.
UPDATE 20.34: În ședința BEx s-a dat undă verde pentru guvern majoritar, astfel încât se flexibilizează mandatul și se poate începe de mâine negocierea unei majorități parlamentare fie cu USR, fie cu PSD, au declarat pentru HotNews.ro surse liberale.
Sursele citate susțin că următoarea desemnare ar putea fi tot în persoana lui Nicolae Ciucă, însă acesta să poată negocia o echipă guvernamentală cu USR. Sunt și voci din PNL care îl propun pe Lucian Bode pentru postul de premier.
O decizie se va lua în ședința BEX care a început la ora 20.00, iar marți va avea loc o ședință a Biroului Național al PNL.
De asemenea, procedural, Nicolae Ciucă trebuie să își depună mandatul în Parlament.
Decizia a fost luată în condițiile în care, potrivit calculelor din acest moment, Nicolae Ciucă s-ar îndrepta către un eșec la votul de învestitură programat pentru miercuri. Marți erau programate audierile miniștrilor propuși în Cabinetul Ciucă, audieri care se anulează, în noile condiții.
Ciucă se baza acum pe 120 de voturi de la PNL și 29 de la UDMR, în condițiile în care are nevoie de nu mai puțin de 234.
Astfel, premierul desemnat ar mai fi trebuit să obțină 85 de voturi până miercuri.
USR însă, care are 80 de parlamentari, a anunțat că nu va vota un guvern din care nu face parte.
PSD a anunțat că a decis, cu unanimitate, să voteze împotriva guvernului minoritar PNL-UDMR. AUR, de asemenea, a anunțat că nu va acorda votul de încredere, iar cele 18 voturi de la minorități sunt insuficiente.
De la neafiliați, aproape nicio șansă. 13 dintre ei sunt parlamentari liberali care îl susțin pe Ludovic Orban și care au părăsit grupul PNL nemulțumiți de direcția în care a îndreptat partidul Florin Cîțu, cu susținerea lui Klaus Iohannis.