Din cele peste 700 de artefacte prețioase împrumutate Muzeului Drents din Olanda, jumătate și-au reluat locul în muzeele din România.
Printre acestea, și monedele de argint și de aur din Tezaurul de la Şieu Odorhei, expuse acum la Muzeul din Bistrița. Furtul din Olanda a crescut faima colecției, dar a sporit și grija pentru siguranța lor.
Din cele 214 monede de aur și de argint din Tezaurul de la Șieu-Odorhei, unic în România, numai 96 au fost expuse în Olanda. Acum, ele se află, din nou, la muzeul din Bistrița, într-o vitrină securizată.
Măsurile de siguranță din sala unde este expus tezaurul sunt duble față de cele din alte încăperi ale muzeului, potrivit tvrinfo.ro. Tezaurul de la Şieu – Odorhei a fost descoperit întâmplător de localnici, în 1982. Nu este singurul tezaur expus la Muzeul din Bistrița. În vitrine pot fi observate și alte monede, obiecte de cult și podoabe cu o vechime de la câteva mii la câteva sute de ani.
S-au întors în țară și Colierul de la Căpâlna, tezaurul de la Lupu și aplica de aur descoperită la Cugir. Toate se afla acum la muzeul din Alba Iulia.
Piesele din aur au fost descoperite la Căpâlna de niște detectoriști și au fost recuperate din Germania, unde fuseseră vândute.
Expoziţia din Olanda, de unde au fost furate trei brățări dacice și Coiful de la Coțofenești, a fost realizată în parteneriat cu muzee din București, Cluj-Napoca, Buzău, Braşov, Neamţ și alte orașe din țară.
După furt, trimiterea unor piese din tezaur la expoziții în străinătate a fost oprită.