Premierul Marcel Ciolacu, precizări în legătură cu cazul dronei suspecte care a intrat în spațiul aerian al României

Premierul Marcel Ciolacu, precizări în legătură cu cazul dronei suspecte care a intrat în spațiul aerian al României

După incidentul de joi seară, când o dronă suspectă a intrat din nou în spațiul aerian al României, în zona județului Constanța, premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări că au fost luate toate măsurile să nu fie niciun pericol. El a precizat că Ministerul Apărarii face o analiză a situației.

„S-au luat toate măsurile ca să nu fie niciun pericol. Haideți să vedem toată analiza celor de la Ministerul Apărării dacă a fost o provocare cibernetică, fiindcă contactul vizual al piloților nu a existat cu drona în cauză, a declarat, vineri, Marcel Ciolacu.

Joi seară a fost din nou alertă în județul Constanța din cauza unei drone suspecte, iar patru aeronave F-16, dar și F-18 au fost ridicate imediat de la sol, potrivit protocolului.

Sistemul de supraveghere radar al Armatei a indicat o țintă aeriană de mici dimensiuni în largul Mării Negre. Ținta se afla la 150 km est de localitatea Mihail Kogălniceanu, dar se deplasa spre frontiera de stat a României și a ajuns în zona localității Eforie Sud.

În acel moment, s-a dat alertă aeriană, locuitorii au primit mesaj Ro-alert și au fost sfătuiți să se pună la adăpost, deoarece există riscul să cadă aparatul de zbor sau bucăți din acesta, potrivit tvrinfo.ro.

Conform aceleiași surse, secretarul general al NATO, Mark Rutte, şi-a exprimat vineri solidaritatea cu România şi a felicitat autorităţile române şi comandantul suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR) pentru răspunsul lor rapid şi eficient la ultimul incident cu drone de pe teritoriul ţării.

„Aliaţii au căzut de acord că apărarea aeriană şi antirachetă rămâne o prioritate a Alianţei. Acest lucru este cu atât mai important în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, care a dus la numeroase încălcări ale spaţiului aerian al NATO. Inclusiv cel de ieri (joi – n.r.) din România. Permiteţi-mi să exprim solidaritatea NATO cu România şi de asemenea să felicit autorităţile române şi SACEUR pentru răspunsul rapid şi eficient la acest incident”, a declarat Rutte în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la finalul reuniunii miniştrilor apărării, la Bruxelles.

„Vom continua să sporim supravegherea, să facem schimb de informaţii şi să coordonăm răspunsuri individuale şi colective”, a dat el asigurări, conform site-ului NATO.

De asemenea, a spus şeful NATO, Alianţa şi-a sporit recent semnificativ prezenţa pe flancul estic al NATO şi şi-a consolidat misiunea de poliţie aeriană.

„Aliaţii intenţionează să achiziţioneze mii de sisteme de apărare aeriană şi de artilerie şi mai multe sute de avioane moderne de luptă, în principal avioane F-35 de generaţia a 5-a”, a mai spus Rutte, precizând că aliaţii vor cumpăra, de asemenea, 1.000 de rachete Patriot pentru a-şi reface stocurile epuizate. „Anterior în această lună, forţe aeriene, maritime şi terestre din 12 state aliate s-au adunat în Grecia pentru a exersa tactici de apărare aeriană sofisticate în cadrul unui nou exerciţiu al NATO, Ramstein Flag 24. Iar noua bază cu un sistem Aegis Ashore de apărare antirachetă ne sporeşte capacitatea de a ne apăra împotriva ameninţării globale în creştere a rachetelor balistice”, a mai spus noul secretar general al NATO.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
9.2 ° C
9.9 °
6 °
57 %
1.5kmh
0 %
vin
10 °
sâm
13 °
Dum
14 °
lun
15 °
mar
17 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii