Şedinţă solemnă a Parlamentului, de Ziua Solidarităţii şi Prieteniei dintre România şi Statul Israel. Premierul israelian a transmis un mesaj video.
Soarta ostaticilor a fost evocată şi la Bucureşti, unde Parlamentul a marcat printr-o şedinţă solemnă Ziua Solidarităţii şi Prieteniei dintre România şi Statul Israel, marcată în fiecare an pe 14 mai. Într-un mesaj transmis în plen, premierul israelian a mulţumit pentru sprijin.
Şedinţa solemnă a început cu intonarea imnurilor, iar cei doi premieri şi-au transmis mesajele, insistând pe legăturile profunde dintre România şi Israel.
Preşedintele Federaţiei comunităţilor evreieşti a mulţumit ţării noastre pentru sprijinul permanent. Reprezentanţii grupurilor parlamentare au punctat nevoia de solidaritate cu poporul israelian.
Cooperarea dintre România şi Israel a marcat domenii importante de-a lungul anilor.
Reprezentantul AUR şi cel al grupului minorităţilor naţionale au ajuns şi la un numitor comun în discursuri.
Nu au lipsit incidentele în plenul comun. Şedinţa solemnă a fost întreruptă de mai multe ori de senatoarea Diana Şoşoacă.
La începutul reuniunii au fost intonate imnul naţional al Statului Israel şi imnul naţional al României, iar în finalul ședinței solemne s-a ținut un moment de reculegere.
Şedinţa are loc în contextul în care în 10 aprilie a intrat în vigoare Legea 86/2024 pentru instituirea zilei de 14 mai ca Ziua Solidarităţii şi Prieteniei dintre România şi Statul Israel.
Potrivit legii, Parlamentul va lua măsurile necesare pentru a marca, printr-un moment solemn la începutul şedinţei parlamentare din ziua de 14 mai a fiecărui an sau atunci când Parlamentul nu se reuneşte la această dată, cu ocazia şedinţei parlamentare din imediata proximitate temporală a acestei date, semnificaţia acestei zile. De asemenea, la data de 14 mai a fiecărui an, Administraţia Prezidenţială, Parlamentul şi Guvernul vor lua măsurile necesare pentru arborarea drapelului Statului Israel, alături de cel al României.
Cu prilejul Zilei Solidarităţii şi Prieteniei dintre România şi Statul Israel pot fi organizate activităţi diplomatice, politice, culturale, sociale şi artistice şi pot fi difuzate, prin mijloace de informare în masă, materiale care vizează istoria şi promovarea relaţiilor bilaterale româno-israeliene, potrivit tvrinfo.ro.