Un procent de 42% dintre specialiştii în securitate IT susţin că au fost îndemnaţi de către liderii din companii să păstreze confidenţiale breşele de securitate informatică, cu toate că acestea ar fi trebuit raportate, în timp ce 30% spun că au păstrat tăcerea din proprie iniţiativă asupra unui incident, arată un studiu global efectuat de o companie de securitate IT.
Potrivit cercetării, 55% dintre respondenţi şi-au exprimat îngrijorarea faţă de consecinţele legale cu care compania lor s-ar putea confrunta din cauza unei breşe de securitate gestionate inadecvat.
Aproape toţi specialiştii în securitate IT (99%) se declară îngrijoraţi de ameninţările de securitate de la nivelul organizaţiilor în care lucrează.
Cel mai mult îi preocupă vulnerabilităţile software şi ameninţările zero-day (53%), urmate îndeaproape de cele de phishing/inginerie socială (52%). Ameninţările care vizează lanţul de aprovizionare ocupă locul trei (49%), în timp ce atacurile de tip ransomware se situează pe locul patru (48,5%).
Principala provocare identificată se referă la extinderea capabilităţilor în mai multe medii (43%), urmată de complexitatea ameninţărilor (43%), lipsa de competenţe în domeniu (36%), incompatibilitatea cu alte soluţii de securitate (32%), capabilităţile de raportare (28%), numărul prea mare de alerte (27%), funcţionalităţi inutile (21,5%). Doar 2,66% din respondenţi spun că nu au întâlnit niciun fel de provocări.
Studiul a fost realizat la comanda Bitdefender de către Censuswide pe un eşantion de peste 400 de profesionişti în securitate informatică, în perioada decembrie 2022 – ianuarie 2023