Țările baltice s-au deconectat definitiv de la rețeaua electrică a Rusiei, din 8 februarie

Țările baltice s-au deconectat definitiv de la rețeaua electrică a Rusiei, din 8 februarie

Începând din 8 februarie, Lituania, Letonia și Estonia s-au deconectat definitiv de la rețeaua electrică a Rusiei, etapă salutată de Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Kaja Kallas, fost premier al Estoniei.

Decuplarea de la rețeaua rusească a căpătat un caracter urgent după ce Rusia a invadat Ucraina, în februarie 2022, care a stârnit îngrijorări în rândul acestor țări care au o istorie traumatizantă în relația cu Rusia.

„Lituania, Letonia și Estonia se vor deconecta mâine definitiv de la rețeaua electrică a Rusiei. Rusia nu mai poate folosi energia ca instrument de șantaj. Aceasta este o victorie pentru libertate și unitatea europeană”, a scris ieri, 7 februarie, șefa diplomației UE îmtr-un mesaj postat pe contul X.

„Este greu de crezut că am ajuns, în sfârșit, aproape de linia de sosire”, a declarat ministrul lituanian al Energiei, Zygimantas Vaiciunas în această săptămână. „Este ultima etapă din lupta noastră pentru independență energetică”, a adăugat oficialul lituanian.

Deși cele trei țări baltice, Lituania, Letonia și Estonia, sunt membre UE și NATO ȘI 2004, acestea s-au lovit de probleme tehnice și financiare, motiv pentru care pregătirile pentru integrarea în rețeaua electrică europeană a avut nevoie de mai mult timp pentru a fi realizată.

Reamintim că țările baltice au fost puternic afectate de atacurile Rusiei în ultimele luni. Cablul submarin Estlink 2 a fost avariat de o flotă rusească. Pe 25 decembrie, cablul electric Estlink 2 și patru cabluri de telecomunicații ce leagă Finlanda și Estonia au fost avariate, la numai câteva săptămâni după ruperea a două cabluri de telecomunicații în apele suedeze din Marea Baltică, pe 17 și 18 noiembrie, potrivit caleaeuropeană.ro.

Ca răspuns la aceste incidente, UE a anunțat consolidarea oferturilor de protejare a cablurilor submarine, inclusiv prin intensificarea schimbului de informații, prin noi tehnologii de detectare, precum și prin capacități de reparații submarine și cooperare internațională: „Ne menținem angajamentul de a asigura reziliența și securitatea infrastructurii noastre critice”.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ceață
-7.4 ° C
-7.2 °
-11 °
74 %
1.5kmh
11 %
lun
-1 °
mar
2 °
mie
4 °
joi
8 °
vin
5 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii