Terapia Cluj ar fi cerut acum 6 luni să producă în România medicamentul Favipiravir, unul dintre cele mai folosite medicamente în tratarea COVID-19, la pacienții internați cu forme ușoare. Reprezentanții companiei precizează că nu au primit niciun răspuns de la Autoritatea Națională a Medicamnetului.
Răspunsul președintelui instituției, Robert Ancuceanu, este halucinant. În contextul în care România se confruntă inclusiv ccu o criză a medicamentelor, acesta susține că nu are cunoștință de existența unei astfel de cereri: „E posibil să fi venit și să se fi rătăcit pe undeva. Încercăm să vedem ce s-a întâmplat”.
Potrivit Libertatea, Autoritatea Națională a Medicamentului nu ar fi răspuns de mai bine de 6 luni la adresa înaintată de Terapia Cluj.
Un anunț privind intenția de începere a producției a fost făcut chiar în luna mai, potrivit Ziarului Financiar.
„Am întrebat atât la proceduri naționale, cât și la inspecție, unde ar fi trebuit să vină această cerere (a Terapia – n.r.), iar colegii mei spun că nu au primit. E posibil să fi venit și să se fi rătăcit pe undeva. Încercăm să vedem ce s-a întâmplat. Dar eu sunt doar de două luni și abia aștept să revin la viața mea personală după câte lături s-au revărsat. Eu am venit în agenție din 12 iulie ca vicepreședinte și sunt președinte din 24 august”, a afirmat Ancuceanu.
Acesta spune însă că Agenția Medicamentului a autorizat Terapia să vândă favipiravir importat din India, în anumite condiții, adică pe autorizație de nevoi speciale. Cu toate acestea, susține că există anumite probleme legate de favipiravir. Potrivit lui Ancuceanu, produsul Terapia nu este originalul. Originalul se numește Avigan și a fost realizat în Japonia. Favipiravir este „copia”, adică medicamentul generic, și este realizat în acest moment în India, conform șefului Agenției Medicamentului.