O postură credibilă de descurajare și apărare presupune capacitatea trupelor aliate de a se disloca rapid pentru un răspuns eficient în situația unei posibile agresiuni, a declarat ministrul Apărării Naționale Vasile Dîncu, care a subliniat importanța mobilității militare, mai ales în contextul tensionat de la granița de est a NATO și a UE”, în cadrul întrevederii pe care a avut-o cu comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean.
„Am încheiat recent o vizită foarte bună la Bruxelles, unde l-am însoțit pe primului-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă. Cu această ocazie, am avut un prim schimb de opinii, la cartierul general NATO, cu secretarul general al Organizației Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg. Întrevederea a fost un bun prilej pentru a aborda teme referitoare la evoluțiile situației de securitate din regiunea Mării Negre, consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic al NATO, cu accent pe prezența avansată adaptată, precum şi stadiul pregătirilor pentru Summit-ul NATO de la Madrid, programat a avea loc în iunie 2022. Am apreciat în mod deosebit declarațiile secretarului general NATO, care a descris România ca fiind un aliat de încredere, cu rol esențial în asigurarea securității la Marea Neagră”, a scris șeful MApN, miercuri, pe Facebook.
El spune că delegația României a avut discuții consistente și cu oficialii instituțiilor europene.
„Delegația României a avut, de asemenea, discuții consistente cu președintele Consiliului European, Charles Michel, cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu vice-președinții executivi al Comisiei Europene Frans Timmermans, Margrethe Vestager și Valdis Dombrovskis, precum și cu Adina Vălean, comisarul european pentru transport”, a adăugat Vasile Dîncu.
În discuția cu comisarul european pentru Transporturi, șeful MApN a subliniat importanța mobilității militare.
„În cadrul întrevederii cu doamna comisar Vălean am subliniat importanța mobilității militare, mai ales în contextul tensionat de la granița de est a NATO și a Uniunii Europene. O postură credibilă de descurajare și apărare presupune capacitatea trupelor aliate de a se disloca rapid pentru un răspuns eficient în situația unei posibile agresiuni. Consider că acest domeniu, esențial pentru securitatea europeană și euroatlantică, trebuie să primească mai multă atenție, iar proiectele de infrastructură cu dublă utilizare să devină o prioritate”, a mai spus ministrul.