Ziua Forțelor Aeriene, sărbătorită în Piața Aviatorilor

Ziua Forțelor Aeriene, sărbătorită în Piața Aviatorilor

Ziua Forțelor Aeriene va fi sărbătorită în Piața Aviatorilor, sâmbătă, la Monumentul Eroilor Aerului din Piaţa Aviatorilor. Acolo va avea loc o ceremonie militară şi religioasă, cu depuneri de coroane de flori în memoria eroilor aviatori,  potrivit MAPN.

Cu ocazia sărbătorii Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene, sâmbătă, 20 iulie, începând cu ora 10:00, la Monumentul Eroilor Aerului din Piaţa Aviatorilor, se va desfăşura o ceremonie militară şi religioasă. Vor fi comemorați soldații care s-au sacrificat pe front. Ei au luat parte la misiuni din diverse teatre de operaţii cum sunt Althea (Bosnia, 2005), KAIA (Afganistan, 2006 şi 2011-2012), Baltica 07 (Ţările Baltice, 2007).

Apoi, zeci de Aeronave militare de la Forțele Aeriene Române vor face spectacol pe cer. Se vor ridica de la sol elicoptere aparţinând Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informaţii și Aeroclubului României. Publicul va putea admira:

  • -16 Fighting Falcon;
  • C-130 Hercules;
  • C-27J Spartan;
  • IAR-330 şi IAR-99;
  • elicoptere de tip EC-135 SMURD;
  • o aeronavă Learjet 75 aparţinând Ministerului Afacerilor Interne;
  • elicoptere SA-365 Dauphin ale Serviciului Român de Informaţii;
  • aeronave Extra 300 aparţinând Aeroclubului României.

De asemenea, pe cerul Capitalei vor zbura o aeronavă C-17 Globemaster de la Baza Aeriană Papa din Ungaria şi avioane F-18 Hornet ale Forţelor Aeriene Finlandeze. Finlanda execută, în prezent, o misiune de poliţie aeriană în ţara noastră.

Poliția Rutieră instituie restricții de circulație în intervalul orar 09:00 – 12:00, după cum urmează:

Bd. Aviatorilor, pe ambele sensuri de circulație, între Piața Victoriei și Piața Charles de Gaulle;

Aleea Modrogan și Aleea Alexandru;

Str. Arhitect Ioan Mincu, pe ambele sensuri de circulație, între Șos. Kiseleff și Bd. Aviatorilor;

Str. Aviator Gheorghe Demetriade, pe ambele sensuri de circulație, între str. Ermil Pangratti și Bd. Aviatorilor;

Brigada Rutieră solicită șoferilor să circule cu prudență, să nu oprească sau să staţioneze decât în locurile special amenajate și să respecte semnalele și indicațiile polițiștilor rutieri.

Pietonii trebuie să circule doar pe trotuare, iar traversarea străzii să o realizeze doar prin locurile special amenajate și la culoarea verde a semaforului electric, după ce s-au asigurat.

Liniile 100 și 203 vor funcționa, pe sensul către Arcul de Triumf, pe traseele de bază între terminalul „Piața Unirii 2” și Piața Victoriei, apoi pe un traseu modificat pe breteaua pasajului Victoriei, Bd. Iancu de Hunedoara, Calea Dorobanți, Piața Charles de Gaulle, apoi traseele actuale. Pe sensul opus, traseele acestor linii nu vor fi modificate.

Linia 205 va funcţiona, pe sensul către terminalul „Străulești”, pe traseul de bază între terminalul „Piața Unirii 2” și intersecția Str. Buzești/ Piața Victoriei, apoi pe un traseu modificat pe breteaua pasajului Victoriei, Bd. Iancu de Hunedoara, Calea Dorobanți, Piața Charles de Gaulle, apoi traseul actual. Pe sensul către „Piața Unirii 2”, linia 205 va funcționa pe traseul de bază între terminalul „Străulești” şi Piața Victoriei, apoi pe un traseu modificat pe Bd. Lascăr Catargiu, Bd. Gheorghe Magheru, Bd. Nicolae Bălcescu, Bd. I. C. Brătianu, Str. Halelor, „Piața Unirii 2”.

Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene, în aceeași zi cu prăznuirea Sfântului Ilie

În fiecare an, pe 20 iulie, este sărbătorită Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene. La această dată, potrivit calendarului ortodox, este prăznuit Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul spiritual al aviatorilor.

Aviaţia militară română a luat naştere în anul 1910, primul avion militar, proiectat de Aurel Vlaicu şi realizat de Arsenalul Armatei zburând la 17 iunie 1910, se arată în volumul „Calendarul Tradiţiilor Militare” (2010). Un an mai târziu, în 1911, au fost brevetaţi primii ofiţeri ca piloţi, iar în 1912 s-a creat prima şcoală de zbor, urmând ca prima lege de organizare a aeronauticii să apară în 1913, potrivit www.roaf.ro.

Forţele Aeriene au cunoscut un amplu proces de reorganizare, astfel că, în 1993, s-a înfiinţat Statul Major al Aviaţiei şi Apărării Antiaeriene, devenit în anul 2000 Statul Major al Forţelor Aeriene, ce are menirea de a coordona apărarea spaţiului aerian al României.

După ce România a semnat aderarea la „Parteneriatul pentru Pace” (1994), un pas important către integrarea în structurile euro-atlantice, capacitatea de luptă a Forţelor Aeriene Române a fost îmbunătăţită prin programe de modernizare a tehnicii existente.

Începând cu anul 2005, Forţele Aeriene Române au participat la misiuni în diverse teatre de operaţii, cum ar fi Althea (Bosnia, 2005), KAIA (Afganistan, 2006 şi 2011-2012), Baltica 07 (Ţările Baltice, 2007), conform www.roaf.ro.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
10.5 ° C
11.2 °
10 °
59 %
3.6kmh
0 %
vin
13 °
sâm
13 °
Dum
14 °
lun
16 °
mar
17 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii